Jason Momoa, originar din Hawaii, le cere turiștilor să renunțe la vacanța pe insula devastată Maui

Data actualizării: Data publicării:
Jason Momoa
Momoa i-a îndemnat pe turiști să evite insula devastată Maui. Foto: Profimedia Images

Actorul Jason Momoa, originar din Hawaii, i-a îndemnat pe turiști să evite să meargă în Maui, insula hawaiiană devastată de o serie de incendii catastrofale, relatează BBC.

„Maui nu este locul în care să vă faceţi vacanţa în acest moment. Nu călătoriţi acolo. Să nu vă convingeţi pe voi înșiși că prezenţa voastră este necesară pe o insulă care suferă atât de mult”, a spus actorul american.

93 de oameni au fost confirmați morți în incendiile care au făcut ravagii în insula Maui, a doua cea mai mare a arhipelagului hawaiian.

Momoa a distribuit, de asemenea, un videoclip în care a spus că populaţia hawaiiană „are nevoie de timp pentru a se vindeca, a plânge şi a se reface”.

„Asta înseamnă că cu cât mai puţini vizitatori pe insulă ocupă resursele critice care au devenit extrem de limitate, cu atât mai bine”, a continuat el.

Comentariile actorului în vârstă de 44 de ani au fost făcute în timp ce locuitorii din Maui s-au declarat consternaţi de priveliştea turiştilor care făceau plajă în timp ce localnicii încă își numărau morţii.

„Aceleaşi ape în care oamenii noştri tocmai au murit în urmă cu trei zile sunt aceleaşi ape în care chiar a doua zi aceşti vizitatori - turişti - înotau”, a declarat un localnic pentru BBC. „Asta spune multe despre unde se află inima şi mintea lor prin toate acestea şi unde se află acum inima şi mintea noastră”.

Ea a spus că niciun om din Hawaii nu ar fi „înotat, nu ar fi făcut snorkelling, nu ar fi făcut surfing” în astfel de circumstanţe tragice. „Nimeni nu se distrează în tragedie şi nu îşi continuă viaţa ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, a adăugat ea. „Există două Hawaii acum. Hawaii-ul în care trăim noi şi Hawaii-ul în care trăiesc ei”.

Situație extrem de dificilă în Maui

Oficialii locali au cerut persoanelor care se află în deplasări neesenţiale să plece şi le-au cerut altora să îşi anuleze planurile de a călători în Maui.

Cu toate acestea, eliminarea turismului ar provoca un şoc semnificativ pentru economia Hawaii-ului - acesta a fost cea mai mare sursă de capital privat în 2019, potrivit Hawaii Tourism Authority, cu 10,4 milioane de vizitatori care au cheltuit un total de 18 miliarde de dolari. Maui, cea mai mare insulă, a încasat o treime din aceşti bani.

Între timp, Maui Economic Development Board spune că importanţa turismului este şi mai mare, estimând că acesta reprezintă, direct sau indirect, aproximativ 80% din toate veniturile generate pe insulă.

Incendiile, care au început marţi, au fost alimentate de aerul uscat al verii şi de vânturile puternice ale unui uragan care a trecut prin zonă. În prezent, acestea sunt în mare parte sub control, deşi eforturile de stingere completă a lor continuă în anumite părţi ale insulei.

Acestea au fost cele mai devastatoare incendii de vegetaţie pe care le-a cunoscut SUA de la incendiul de la Camp Fire din 2018 din California, în care au murit cel puţin 85 de persoane.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri