Joe Biden consideră că SUA își păstrează credibilitatea, în ciuda haosului lăsat în Afganistan

Data actualizării: Data publicării:
joe biden face declaratii despre afganistan alaturi de kamala harris si antony blinken
Joe Biden face declarații despre evacuarea din Afganistan, vineri, 20 august 2021, la Casa Albă, alături de vicepreședinta Kamala Harris și secretarul american de stat Antony Blinken Foto: Profimedia

Președintele Joe Biden consideră că SUA își păstrează credibilitatea pe scena mondială, în ciuda a ceea ce se întâmplă acum în Afganistan, unde, după retragerea trupelor SUA, talibanii au obținut controlul asupra țării mult mai repede decât se anticipa, iar în prezent există o cursă contracronometru pentru evacuarea din Kabul a cetățenilor occidentali și a miilor de afgani aflați în pericol pentru că au colaborat cu trupele NATO.

Joe Biden a avut a doua apariție publică în care a vorbit despre Afganistan, după declarația de presă de luni. De data aceasta, a fost o conferință de presă, la care a întârziat 40 de minute, dar a răspuns câtorva întrebări. A venit însoțit de vicepreședinta Kamala Harris și de secretarul american de stat Antony Blinken.

El a spus că nu a văzut din partea aliaților și partenerilor „nicio îndoială cu privire la credibilitatea” SUA. „Nu am văzut așa ceva. De fapt, este exact opusul”, a spus el, insistând că SUA au acționat decisiv în ultimele zile.

Președintele Biden spune că SUA au făcut „progrese semnificative” în Afganistan și a precizat că peste 18.000 de persoane au fost evacuate din țară din iulie și aproximativ 13.000 începând din 14 august.

Șeful Casei Albe a anunțat că evacuările continuă și că talibanii lasă să vină la aeroport pe oricine arată un pașaport american.  „Permiteți-mi să fiu clar. Orice american care vrea să se întoarcă acasă îl vom duce acasă”, a promis Biden. „Este însă unul dintre cele mai mari și mai dificile poduri aeriene din istorie”, a adăugat el.

Pe de altă parte, Biden a spus că Statele Unite depun eforturi pentru a-și „menține angajamentul pe care și l-au asumat” față de populația locală care a cooperat cu forțele americane și față de „alți afgani vulnerabili, cum ar fi femeile lider și jurnaliștii”.

Se reiau zborurile americane de pe aeroportul din Kabul

Biden a anunțat că zborurile americane de pe aeroportul din Kabul se vor relua, după ce CNN a relatat vineri că niciun avion SUA nu a părăsit Kabulul în ultimele opt ore. „Pauza” a fost necesară din motive logistice, pentru a gestiona fluxul de persoane care soseau la punctele de tranzit. „Comandantul nostru din Kabul a dat deja ordinul de reluare a zborurilor”, a anunțat Biden.

Pe de altă parte, președintele american a recunoscut că la Kabul au fost „imagini sfâșietoare” cu oameni panicați, care acționau din pură disperare. „Este de înțeles. Sunt speriați. Sunt triști. Nu știu ce se va întâmpla în continuare”, a comentat președintele.

Pe aeroportul din Kabul se află cel puțin 5.000 de soldați americani, numărul acestora urmând să ajungă la 6.000 în următoarele ore, a mai anunțat Biden.

Președintele american a repetat că SUA se află în „contact permanent” cu talibanii, iar aceștia au fost avertizați că se pot aștepta la un „răspuns rapid și energic” din partea SUA în cazul în care atacă cetățeni americani.

El a promis, de asemenea, că oficialii SUA monitorizează orice atac terorist, cu atât mai mult cu cât închisorile au fost golite de talibani în momentul în care aceștia au preluat controlul în țară.

Biden își apără planul de retragere: a fost o opinie „consensuală”

20 de diplomați americani susțin că dezastrul evacuării din Afganistan putea fi evitat. Potrivit CNN, într-o notă internă trimisă Departamentului de Stat cu o lună înainte de a începe ofensiva talibanilor, diplomații avertizau că Afganistanul este în pragul unei catastrofe. Ei erau nemulțumiți că avertismentele lor anterioare au fost ignorate. Potrivit CNN, Departamentul de Stat a reacționat rapid la memoriu, dar nu a implementat toate recomandările.

Președintele Joe Biden a fost întrebat, vineri, despre aceste relatări din presă și a declarat că a primit „tot felul de telegrame diplomatice” cu „tot felul de sfaturi” privind Afganistanul. „Acestea variau de la acest grup care spunea - nu au spus că... va cădea, când va cădea - dar care spunea că va cădea, până la alții care spuneau că nu se va întâmpla asta pentru o perioadă lungă de timp și că afganii vor fi capabili să reziste până la sfârșitul anului”, a declarat Biden. „Eu am luat decizia. Responsabilitatea se oprește la mine. Am reținut opinia consensuală. Opinia consensuală a fost că, de fapt, (căderea Afganistanului - n.r.) nu se va produce, dacă se va produce, decât mai târziu în cursul anului. A fost decizia mea”, a spus președintele.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri