Josep Borell compară loviturile de stat din Gabon și Niger: "Nu pot spune că Gabon era o adevărată democraţie"

Data actualizării: Data publicării:
Josep Borell la Toledo
Josep Borell a spus că nu este necesară o evacuare a cetăţenilor europeni care sunt în Gabon, pentru că situația în această țară este "calmă". Sursa foto: Profimedia Images

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a insistat joi, la începutul reuniunii miniștrilor afacerilor externe de la Toledo, asupra diferenţei dintre loviturile de stat din Niger şi Gabon. Acesta susține că situațiile sunt diferite, având în vedere că în Gabon era la putere aceeași familie de 50 de ani, informează AFP, preluată de Agerpres.

În cazul Gabon, lovitura de stat a înlăturat de la putere un președinte ales în urma unui scrutin presărat cu "nereguli".

"Desigur, loviturile de stat militare nu sunt soluţia, însă noi nu trebuie să uităm că în Gabon au fost nişte alegeri pline de nereguli", a spus Borrell, afirmând că un scrutin trucat poate fi interpretat drept "o lovitură de stat instituţională".

Borell a spus că nu este necesară o evacuare a cetăţenilor europeni care sunt în Gabon pentru că situația în această țară este "calmă". "Nu vedem riscul de violenţă", a subliniat el din Toledo, Spania, în marja unei reuniuni a miniştrilor afacerilor externe ai celor 27 de state ale UE.

"Situaţia este radical diferită" de cea din Niger

Militari pucişti l-au destituit miercuri pe preşedintele în exerciţiu Ali Bongo, la scurt timp după anunţarea realegerii sale în fruntea ţării, provocând manifestaţii de bucurie. Această ţară din Africa Centrală, bogată în petrol, era condusă de peste 55 de ani de familia Bongo.

Războiul din Ucraina şi situaţia din Niger, unde militarii l-au înlăturat de la putere, pe 26 iulie, pe preşedintele Mohamed Bazoum, urmau să se afle în centrul discuţiilor la această reuniune de la Toledo.

Preşedintele Nigeriei, Bola Tinubu, care asigură preşedinţia prin rotaţie a Comunităţii Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), urmează să participe la reuniune, a precizat şeful diplomaţiei europene.

Lovitura de stat din Niger a amplificat tensiunile în Sahel, unde alte trei guverne civile au fost răsturnate de militari după 2020 şi unde mişcări rebele jihadiste controlează regiuni întregi.

Intervievat de CNN cu puţin timp înainte de începutul reuniunii de la Toledo, Borrell a declarat că situaţiile din Gabon şi Niger "nu sunt echivalente".

"În Niger, preşedintele era un preşedinte ales democratic (...). În Gabon, cu câteva ore înainte de lovitura de stat militară, a avut loc o lovitură de stat instituţională, pentru că alegerile au fost furate", a declarat şeful diplomaţiei europene.

"Nu pot spune că Gabon era o adevărată democraţie, cu o familie care conducea ţara de 50 de ani", a subliniat Borrell.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri