Jurnalistul rus care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace își vinde medalia pentru copiii din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Dmitri Muratov și medalia pentru Premiul Nobel pentru Pace
Ideea de a-și vinde la licitație premiul îi aparține lui Muratov, care a anunțat deja că a donat în scopuri caritabile cei 500.000 de dolari pe care i-a primit odată cu medalia Premiului Nobel pentru Pace. Foto: Profimedia Images

Care este prețul păcii? Întrebarea ar putea să-și găsească răspunsul luni seara când jurnalistul rus Dmitri Muratov își va vinde la licitație medalia Premiului Nobel pentru Pace, încasările urmând să fie donate agenției UNICEF înspre ajutorarea copiilor din Ucraina strămutați de război, scrie Euronews.

Câștigătorul medaliei de aur decernată în octombrie 2021, Dmitri Muratov, este unul dintre fondatorii ziarului rusesc independent Novaya Gazeta și a fost editorul șef al publicației până când aceasta a fost închisă în luna martie din cauza măsurilor impuse de Kremlin pentru reprimarea jurnaliștilor și a opoziției publice în ajunul invaziei ruse a Ucrainei.

Ideea de a vinde la licitație medalia îi aparține lui Muratov, care a anunțat deja că a donat în scopuri caritabile cei 500.000 de dolari pe care i-a primit odată cu câștigarea Premiului Nobel pentru Pace. Potrivit lui Muratov, ideea „este de a le oferi copiilor refugiați o șansă la un viitor”.

Muratov a spus că este îngrijorat în special pentru copiii care au rămas orfani din cauza conflictului din Ucraina. „Vrem să le dăm înapoi viitorul”, a spus câștigătorul premiului Nobel.

Premiul Nobel medalie
Până luni dimineața, oferta cea mai mare era de 550.000 de dolari, iar licitația finală va ajunge probabil la câteva milioane de dolari. Foto: Profimedia Images

Jurnalistul rus a mai spus că este important ca sancțiunile internaționale impuse Rusiei să nu împiedice ca ajutoarele umanitare, precum medicamentele cu care se tratează bolile rare și transplantele de măduvă osoasă, să ajungă la cei care au nevoie de ele.

Muratov a plecat joi din Rusia spre vestul Europei pentru a începe o vizită în SUA, la New York, acolo unde licitația are loc luni. Până luni dimineața, oferta cea mai mare era de 550.000 de dolari, iar licitația finală va ajunge probabil la câteva milioane de dolari.

În luna aprilie, Muratov a fost atacat în timp ce călătorea cu trenul în Rusia și a fost stropit cu vopsea roșie. Potrivit oficialilor americani, atacul a fost orchestrat de serviciile de informații rusești.

Muratov a câștigat anul trecut Premiul Nobel pentru Pace împreună cu jurnalista Maria Ressa din Filipine. Cei doi au primit medaliile de aur pentru lupta lor de apărare a libertății la exprimare, în ciuda faptului că au fost victime ale hărțuirii, amenințărilor cu moartea și a represiunii guvernelor din țările în care activează.

Suma cea mai mare care s-a plătit vreodată pentru o medalie a Premiului Nobel a fost de 4,76 de milioane de dolari pentru medalia lui James Watson, care a câștigat premiul în 1962. Medalia a fost vândută în 2014.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri