Kim Jong Un i-a trimis deja lui Vladimir Putin peste 1 milion de obuze de artilerie, cred sud-coreenii

Data publicării:
Kim Jong Un și Vladimir Putin.
Kim Jong Un și Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Coreea de Nord a livrat deja Rusiei peste un milion de obuze de artilerie şi alte tipuri de armament, începând din luna august, spun responsabili ai Serviciului Naţional de Informaţii al Coreei de Sud (NIS).

Conform estimărilor NIS, Phenianul a efectuat deja aproximativ 10 transporturi de echipamente militare către Moscova. Aceasta este aproximativ cantitatea de muniţii pe care Rusia o consumă în două luni în războiul său în Ucraina, a declarat un membru al comisiei parlamentare din partea Partidului Puterii Poporului (PPP, conservator), Yoo Sang-bum, prezent la această sesiune de informare care s-a desfăşurat cu uşile închise, relatează Agerpres.

NIS a obţinut, de asemenea, informaţii care indică faptul că Phenianul a trimis în Rusia, „la jumătatea lunii octombrie o delegaţie compusă în principal din experţi în domeniul lansatoarelor multiple de rachete pentru a fi instruită în utilizarea acestor sisteme de arme”, a adăugat Yoo.

La începutul lunii octombrie, Casa Albă a prezentat imagini ale unor transferuri, pe calea ferată şi maritimă (precum şi pe calea aerului, potrivit NIS) a peste 1.000 de containere care se presupune că conţineau echipamente militare şi muniţii nord-coreene.

Potrivit observatorilor, summitul din septembrie dintre liderul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele rus Vladimir Putin a servit la consolidarea sprijinului pentru Moscova din partea Phenianului, unul dintre puţinele guverne din lume care a calificat invazia rusă în Ucraina ca legitimă.

Media americane au relatat atunci, citând surse din serviciile de informaţii, că Kim Jong-un ar fi fost de acord să sprijine războiul din Ucraina cu milioane de rachete antitanc şi muniţie de artilerie în schimbul unor ajutoare alimentare şi tehnologie de vârf militară din partea Rusiei, ceea ce ar reprezenta o încălcare a sancţiunilor internaţionale, au avertizat Washingtonul şi Seulul.

„Coreea de Nord şi-a pus în funcţiune la capacitate maximă fabricile de muniţie pentru a satisface cererea de livrări militare către Rusia şi chiar mobilizează rezidenţi şi fabrici civile pentru a face cutii pentru muniţii destinate exportului”, a declarat Yoo reporterilor, citând raportul NIS.

Yoo a mai spus miercuri că serviciile de informaţii sud-coreene consideră că există semne că însuşi Kim Jong-un a ordonat unor oficiali de rang înalt să găsească domenii în care regimul de la Phenian poate ajuta Hamas în lupta sa împotriva Israelului.

Media americane au publicat imagini cu membri ai braţului armat al Hamas care mânuiesc lansatoare de rachete antitanc precum cele pe care regimul le fabrică după un model sovietic, iar oficiali israelieni au afirmat că gruparea islamistă palestiniană foloseşte armament nord-coreean.

Atât media oficiale de la Phenian, cât şi diplomaţi nord-coreeni au calificat aceste acuzaţii ca fiind „zvonuri nefondate”.

Totodată, Coreea de Nord s-ar afla în ultimele etape ale pregătirilor pentru lansarea unui satelit de spionaj, iar şansele ca cea de-a treia încercare să reuşească sunt mari, a declarat miercuri deputatul citat.

Cele două încercări ale Coreei de Nord de a lansa primul său satelit de recunoaştere în acest an s-au încheiat cu un eşec, întrucât dispozitivele de propulsie au avut defecţiuni.

Coreea de Nord a promis anterior să facă o a treia încercare în octombrie, dar până acum nu a existat vreun indiciu că ar fi pe cale să continue cu lansarea.

Kim s-a întâlnit cu Putin în septembrie în Extremul Orient rus, unde a vizitat staţia modernă de lansare spaţială a Rusiei, ceea ce a alimentat speculaţiile că Moscova va ajuta Phenianul la programul său spaţial în schimbul furnizării de arme convenţionale. Putin a spus că Rusia va ajuta Coreea de Nord să construiască sateliţi, dar nu a oferit detalii, aminteşte Reuters.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri