Kremlinul susține că armata germană discută planuri pentru un atac asupra Rusiei. Berlinul reacționează: e „absurd”

Data publicării:
Dmitri Pekov
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Foto: Profimedia Images

Kremlinul susține că o presupusă înregistrare a discuțiilor dintre militari germani arată că forțele armate ale Germaniei discută planuri de a lansa atacuri pe teritoriul Rusiei, relatează The Guardian. Germania a ripostat spunând că astfel de acuzații sunt „absurde”.

Declarațiile vin după ce redactorul-şef al canalului de stat rus RT, Margarita Simonian, a publicat la sfârșitul săptămânii trecute un fişier de 38 de minute, prezentându-l ca o discuţie între militari germani despre lovituri vizând Crimeea, peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014 de Moscova.

În înregistrare, participanţii la ceea ce pare a fi o videoconferinţă discută în special despre ipoteza livrării Kievului de către Germania a rachetelor cu rază lungă de acţiune Taurus, care ar fi necesare pentru a permite forţelor ucrainiene să le utilizeze şi eventualul impact al acestora.

Participanţii la discuție menţionează în special ipoteza unor lovituri vizând Podul Crimeei ce leagă Peninsula Kerci, în Crimeea, la vest, şi teritoriul Rusiei.

Moscova a cerut explicații Germaniei după apariția înregistrării.

„Înregistrarea în sine spune că în cadrul Bundeswehr (armata germană, n.r.), planurile de a lansa lovituri pe teritoriul Rusiei sunt discutate în mod substanțial și concret. Acest lucru nu necesită nicio interpretare juridică. Totul este mai mult decât evident”, a spus luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Aici trebuie să aflăm dacă Bundeswehr face acest lucru din proprie inițiativă. Atunci întrebarea este: cât de controlabilă este Bundeswehr și cât de mult controlează Scholz situația? Sau face parte din politica guvernului german?” a continuat el.

„Ambele scenarii sunt foarte proaste. Ambele subliniază încă o dată implicarea directă a țărilor din Occident în conflictul din jurul Ucrainei”, a mai spus Peskov.

Germania se numără printre țările NATO care au furnizat armament Ucrainei, inclusiv tancuri.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a acuzat Rusia că duce „un război informațional” împotriva Germaniei, prin interceptarea și apoi divulgarea acestor discuții.

El spune că acuzațiile Kremlinului sunt „complet absurde”, acuzând Moscova că vrea să semene neîncredere și discordie în Germania.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri