Kuleba cere Indiei să-și regândească relația strânsă cu Rusia: „E doar o moștenire sovietică, care se evaporă”

Data publicării:
dmitro kuleba
Dmitro Kuleba a mai declarat că India ar trebui să fie îngrijorată în legătură cu relaţiile strânse dintre Rusia şi China. FOTO: Profimedia Images

Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, aflat vineri în vizită la New Delhi, a cerut Indiei să-şi reconsidere relaţia tradiţională strânsă cu Rusia, relatează dpa, citată de Agerpres.

„Cooperarea dintre India şi Rusia se bazează în mare măsură pe moştenirea sovietică. Dar aceasta nu este o moştenire care se va menţine timp de secole. Este o moştenire care se evaporă”, a afirmat Kuleba pentru ziarul britanic Financial Times, în declaraţii făcute vineri din capitala Indiei. 

New Delhi a adoptat o atitudine neutră cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia, nu sprijină sancţiunile occidentale împotriva Moscovei şi recomandă cu regularitate rezolvarea conflictelor prin dialog. Ţara cu cea mai mare populaţie din lume - 1,4 miliarde de locuitori - menţine relaţii bune cu state occidentale şi cu Rusia.

De la începutul războiului din Ucraina, India şi-a crescut importurile de petrol ieftin din Rusia. New Delhi îşi achiziţionează de mult timp o mare parte din echipamentul său militar din Rusia. Cu toate acestea, India încearcă tot mai mult să-şi reducă dependenţa în acest sens, importând mai mult din alte ţări sau producând pe plan intern.

Kuleba a mai declarat că India ar trebui să fie îngrijorată în legătură cu relaţiile strânse dintre Rusia şi China

Kuleba a mai declarat pentru Financial Times că India ar trebui să fie îngrijorată în legătură cu relaţiile strânse dintre Rusia şi China. India a avut relaţii extrem de tensionate cu China vecină după o ciocnire soldată cu morţi la graniţa lor comună şi puternic militarizată din munţii Himalaya în 2020.

Kuleba şi-a exprimat, de asemenea, interesul pentru o creştere a schimburilor comerciale între Ucraina şi India.

Ministrul de externe ucrainean a declarat că întâlnirea de la New Delhi cu omologul său indian S. Jaishankar a făcut posibil un acord „pentru restabilirea nivelului de cooperare dintre cele două ţări care a existat înainte de războiul masiv lansat de Rusia, precum şi identificarea de noi proiecte promiţătoare pentru a aduce relaţiile la un nivel superior”.

Discuţiile „au confirmat intenţia noastră de a consolida relaţiile cu Kievul. Obiectivul nostru imediat este să revenim la nivelurile comerciale anterioare”, a scris şeful diplomaţiei indiene S. Jaishankar pe reţelele sociale. 

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri