La o zi după ce militari ruși au fost văzuți venind în Mali, țara africană acuză Franța că a înarmat teroriști și că a destabilizat-o

Data actualizării: Data publicării:
Abdoulaye Diop
Abdoulaye Diop, ministrul de externe al Mali. Foto: Profimedia Images

Statul african Mali a acuzat Franța că i-a încălcat spațiul aerian și că a înarmat miliții islamiste de pe teritoriul său într-o încercare de a destabiliza țara, în ciuda faptului că Franța a luptat împotriva acelorași miliții islamiste vreme de un deceniu, relatează Reuters. Acuzațiile vin în condițiile în care relațiile dintre Franța și Mali s-au înrăutățit cu viteză în ultima perioadă, iar statul african a început să se apropie de Rusia lui Putin.

Într-o scrisoare destinată șefului Consiliului de Securitate al ONU, cu data de luni, ministrul de externe din Mali, Abdoulaye Diop, a spus că spațiul aerian al țări a fost încălcat de mai mult de 50 de ori în acest an, în mare parte de drone ale armatei franceze, de elicoptere militare și de avioane de luptă ale aviației franceze.  

„Aceste încălcări flagrante ale spațiului aerian al Mali au fost folosite de Franța pentru a obține informații despre grupurile teroriste care acționează în Sahel și pentru a le arunca arme și muniție”, se arată în scrisoare.

Diplomația din Mali susține că are dovezi, deși nu a furnizat niciuna, care arată că Franța a furnizat armament organizațiilor islamiste cu care s-a luptat vreme de un deceniu. Franța a investit pentru această luptă împotriva teroriștilor miliarde de dolari.

Acuzațiile marchează un nou punct minim în relațiile Franței cu fosta sa colonie și vin la puțin timp după ce țara și-a retras ultimele trupe din Mali. Între timp, mercenarii ruși contractați de guvernul militar din Mali își măresc influența în țara africană.

Săptămâna trecută, dictatorul rus a discutat cu dictatorul militar din Mali, căruia i-a promis furnizarea de alimente, fertilizatori și combustibil.

Militari germani au spus, anterior, că au văzut soldați ruși aterizând pe aeroport și descărcând echipament în orașul Gao, în nordul țării, luni, în aceeași zi în care soldații francezi au plecat din Mali.

Armata franceză a fost primită cu urale în Mali, în 2013, după ce au învins organizațiile islamiste care preluaseră controlul asupra nordului țării, inclusiv a orașului Timbuktu.

Relațiile s-au înrăutățit, însă, mai ales după ce o juntă militară a preluat controlul țării în 2020.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri