Guvernul din Mali este acuzat că angajează mercenari ruși. Cine sunt paramilitarii din grupul Wagner

Data publicării:
mercenar cu arma si masca
Mercenari în slujba Rusiei. Foto: Guliver/GettyImages

Germania, Franţa și Marea Britanie sunt printre țările care au acuzat guvernul din Mali că aduce în ţară mercenari de la gruparea rusă Wagner, subminând astfel procesul de pace.

Ministerul de externe de la Berlin arată că „partenerii internaţionali angajaţi în sprijinul pentru Mali şi popor în eforturile de a realiza o pace şi o stabilitate durabile şi de a combate terorismul” condamnă ferm „desfăşurarea de militari mercenari pe teritoriul malian”.

„Regretăm profund alegerea autorităţilor de tranziţie de a utiliza fondurile publice deja reduse pentru a plăti mercenari străini, în loc să sprijine forţele armate maliene şi serviciile publice, în folosul poporului malian”, arată documentul semnat de 16 părţi, relatează agenția dpa, citată de Agerpres.

Partenerii afirmă că sunt informaţi despre implicarea guvernului Rusiei în furnizarea de sprijin material pentru desfăşurarea în Mali a grupului Wagner. Ei au făcut apel la Moscova „să revină la un comportament responsabil şi constructiv în regiune”.

Agenţia dpa nu a reuşit să obţină imediat nicio reacţie din Mali.

În septembrie, indiciile că în această ţară din nord-vestul Africii acţionează mercenari ruşi au provocat îngrijorare în rândul liderilor europeni. Mai mulţi dintre aceştia au cerut revizuirea sau încetarea misiunilor în Mali, unde sunt desfăşuraţi circa 1350 de militari germani în cadrul misiunii ONU de menţinere a păcii MINUSMA, precum şi misiunea UE pentru instruire EUTM.

„Considerăm decizia celor responsabili din Mali de a aduce mercenari în ţară greşită şi o regretăm în mod explicit”, a scris pe Twitter ministrul german al apărării, Christine Lambrecht. Ea a adăugat că aceasta nu va contribui la ameliorarea securităţii şi a promis că guvernul de la Berlin se va coordona strâns cu partenerii în privinţa viitoarelor acţiuni şi angajamente în Mali.

„Siguranţa militarilor noştri este cea mai înaltă prioritate”, a mai spus ea.

Franţa, fosta putere colonială din Mali, luptă împotriva grupărilor teroriste islamiste din regiunea Sahel prin Operaţiunea Barkhane, în cadrul căreia sunt desfăşuraţi aproximativ 5100 de militari francezi.

Situaţia politică din Mali este în continuare instabilă, după trei puciuri începând din 2012. În mai anul acesta, puterea a fost preluată de un guvern militar de tranziţie, în timp ce au loc frecvent atacuri ale militanţilor, adesea legate de grupurile islamiste extremiste.

Grupul paramilitar Wagner a participat la invazia și anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și la conflictul ulterior care a izbucnit în estul Ucrainei între trupele ucrainene și separatiștii susținuți de Moscova.

De atunci, grupul paramilitar a fost implicat în conflicte în Siria, Libia, Mozambic, Sudan și Republica Centrafricană, acționând în conformitate cu obiectivele oficiale ale politicii externe rusești. Activiștii pentru drepturile omului au tras un semnal de alarmă cu privire la abuzurile care ar fi fost comise de luptătorii Wagner în Republica Centrafricană.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri