Laburiștii l-au suspendat pe Jeremy Corbyn, ca reacție la un raport privind acuzații de antisemitism

Data actualizării: Data publicării:
Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn a fost suspendat din Partidul Laburist din cauza acuzațiilor de antisemitism în formațiunea politică. FOTO: Getty Images

Liderul Partidului Laburist britanic, Sir Keir Starmer, l-a suspendat pe Jeremy Corbyn din formațiunea politică, după ce o anchetă a stabilit că partidul a fost vinovat de hărțuire “ilegală” și discriminare când Corbyn era lider, transmite BBC.

Cabinetul lui Jeremy Corbyn ar fi “intervenit politic” asupra plângerilor, mai arată un raport al autorității de supraveghere a drepturilor omului din Regatul Unit privind antisemitismul din partid.

Corbyn a spus că dimensiunea problemei a fost “în mod dramatic exagerată”.

Partidul Laburist a spus că îl suspendă pentru “eșecul de a retrage” comentariile sale.

Succesorul lui Corbyn ca lider al partidului, Sir Keir Starmer, a afirmat că publicarea raportului Comisiei pentru Egalitate și Drepturile Omului (EHRC) reprezintă “o zi a rușinii” pentru partid.

El a promis că va implementa recomandările din raport “cât de curând posibil în noul an” și că va schimba cultura din partid.

Raportul Comisiei a găsit că formațiunea politică este responsabilă de trei încălcări ale Actului de Egalitate: interferența politică în plângerile depuse pentru antisemitism; eșecul în a oferi o pregătire adecvată celor care gestionează plângeri împotriva antisemitismului; hărțuire.

Într-un comunicat, autoritatea spune: “Analiza organismului de egalitate arată o cultură în partid care, în cel mai bun caz, nu face destul pentru a preveni antisemitismul și, în cel mai rău caz, poate fi văzut că îl acceptă”.

Investigația a găsit dovezi că de 23 de ori cabinetul lui Corbyn s-a “implicat necorespunzător”, inclusiv că personalul a influențat decizia dacă să suspende sau să investigheze o reclamație.

Unele decizii, potrivit autorității de supraveghere, au fost luate datorită “posibilului interes al presei decât a oricărui criteriu formal”, iar partidul “a adoptat o practică de interferență politică”.

Raportul a mai arătat că partidul a fost găsit vinovat de două cazuri de hărțuire ilegală, unde figuri de stil antisemite au fost folosite iar plângeri au fot catalogate ca fiind false sau defăimări.

Și fostul primar al Londrei, Ken Livingstone, a fost găsit vinovat, iar alte 18 cazuri la limita sesizărilor fiind găsite.

Livingstone a emis ulterior un comunicat în care a spus că este “cu adevărat rănit” de acuzații și le “respinge pe deplin”, autointitulându-se “un anti-rasist de-o viață”.

Ca răspuns la raport, Corbyn a declarat că a fost “întotdeauna determinat să elimine toate formele de rasism” și “a regretat că i-a luat mai mult decât trebuia pentru a face acea schimbare”.

Jeremy Corbyn este parlamentar din 1983 și lider al laburiștilor din 2015, iar membru al partidului a fost timp de 55 de ani.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri