Lavrov despre noua politică externă a Rusiei: Vrem să punem capăt monopolului occidental în modelarea vieţii internaţionale

Data publicării:
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susţine un discurs în Duma de Stat pe 15 februarie 2023.
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. Foto: Profimedia Images

Noua politică externă a Rusiei se va concentra pe încheierea "monopolului" occidental asupra afacerilor globale și a "modelării vieţii internaţionale", a anunţat miercuri ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

"Conceptul reînnoit al politicii noastre externe se va concentra pe nevoia de a pune capăt monopolului Occidentului asupra modelării cadrului vieţii internaţionale", a spus Lavrov într-o intervenţie în Duma de Stat, informează Agerpres.

Ministrul de Externe a reluat retorica potrivit căreia Federaţia Rusă este o victimă a Occidentului, folosită frecvent de la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, acum aproape un an.

"Astăzi, Statele Unite şi sateliţii lor duc un război hibrid total contra noastră pe care l-au pregătit timp de mulţi ani, folosindu-se de extremiştii naţionalişti ucraineni", a spus Lavrov.

Ca alternativă la ceea ce a numit "axa occidentală" ministrul de Externe a dat drept exemplu parteneriatul ruso-chinez.

"Împreună cu prietenii noştri chinezi, lucrăm pentru a ne consolida cooperarea strategică bilaterală, care a ajuns la un nivel de încredere fără precedent în istorie. Legătura între politicile externe ale Moscovei şi Beijingului stabileşte fundamentele arhitecturii multilaterale emergente şi serveşte ca factor de echilibru şi stabilitate în afacerile mondiale", a spus şeful diplomaţiei ruse.

Acesta a adăugat că Moscova vrea să dezvolte, de asemenea, "relaţii de cooperare strategică privilegiate cu India".

Serghei Lavrov a mai menționat printre statele prietene ale Rusiei Brazilia, Iran, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Turcia, Arabia Saudită și Africa de Sud.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri