Le Monde a prezentat scuze pentru o copertă controversată care a provocat furie în rândul cititorilor

Data actualizării: Data publicării:
LM
Foto: The Telegraph

Cotidianul francez Le Monde a prezentat scuze public după ce a publicat o imagine controversată care părea a trasa o paralelă vizuală între președintele Emmanuel Macron și dictatorul nazist Adolf Hitler.

LM
Foto: The Telegraph

Imaginea a apărut pe coperta suplimentului de sâmbătă al cotidianului francez: un colaj alb-negru, cu elemente de fundal roșu, în care chipul președintelui Franței se ridică deasupra mulțimilor furioase de „Veste galbene” în fața Arcului de Triumf din Paris.

Care este problema? Mai mulți cititori au atras atenția pe rețelele de socializare privind similitudinea grafică a copertei, care reproduce aproape identic o copertă cu Adolf Hitler a unui număr din 2017 al publicației Harper’s Magazine.

Conducerea redacției Le Monde a precizat că nu a avut niciun fel de intenție de a-l portretiza pe Emmanuel Macron ca fiind un lider cu înclinații hitleriste.

„Vrem să prezentăm scuze celor care au fost șocați de design-ul grafic, care, evident, nu corespunde în niciun fel criticilor pe care le-am primit. Elementele pe care le-am folosit au legătură cu constructivismul rusesc (ținută grafică folosită în general în afișele de propagandă ale bolșevicilor – n.r.) de la începutul secolului XX, în care se folosea combinația de negru și roșu”, a explicat redactorul-șef al cotidianului, Luc Bronner, scrie The Telegraph.

Patruzeci de membri ai mişcării „Vestele galbene'' au încercat joi, 27 decembrie, fără succes să ocupe Fortul Bregancon, reşedinţa de vară a preşedinţilor Republicii Franceze pe Coasta de Azur, a declarat vineri pentru France Presse primarul din Bormes-les-Mimosas, Francois Arizzi.

„Poliţia a intervenit pentru a opri în cătunul Cabasson patruzeci de veste galbene care au vrut să se ducă în Fortul Bregancon", a precizat el, confirmând o informaţie a ziarului local Var-Matin.

În ediţia sa de vineri, acest cotidian relatează cu imagini despre ciocniri după-amiază între manifestanţi şi jandarmi în afara fortului, situat pe o peninsulă a celebrei Riviere franceze în sudul Franţei.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri