Liderii țărilor UE cer pentru prima oară într-o declarație comună încetarea focului în Fâșia Gaza și eliberarea ostaticilor

Data publicării:
liderii țărilor UE la summit-ul de la bruxelles de joi
Prezent joi la Summitul Energiei Nucleare de la Bruxelles, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut UE să sprijine o încetare a focului în Orientul Mijlociu. Sursa foto: Profimedia Images

Liderii țărilor Uniunii Europene au emis prima cerere comună pentru o încetare a focului umanitară şi eliberarea tuturor ostaticilor din Gaza în declaraţia summit-ului comun de joi, de la Buxelles, informează DPA, preluată de Agerpres.

"Consiliul European solicită o pauză umanitară imediată, care să conducă la o încetare durabilă a focului, eliberarea necondiţionată a tuturor ostaticilor şi furnizarea de ajutor umanitar", conform acestui text care, de asemenea, solicită Israelului "să nu realizeze o operaţiune terestră în Rafah", în sudul Fâşiei Gaza, unde sunt refugiaţi sute de mii de locuitori, conform AFP.

Declaraţia conţine, de asemenea, condamnări repetate ale atacurilor Hamas din 7 octombrie împotriva Israelului.

În luna octombrie, liderii UE au reuşit doar să ceară "coridoare şi pauze umanitare" în Fâşia Gaza care să permită ajutoarelor să ajungă la civilii palestinieni.

Irlanda, Spania şi Belgia sunt ţările membre care au făcut eforturi pentru încetarea focului la summitul de la Bruxelles.

Cancelarul german Olaf Scholz a fost de acord cu apelurile, după ce s-a opus anterior încetării focului în luna octombrie, invocând dreptul Israelului de apărare împotriva atacurilor Hamas.

Prezent joi la Summitul Energiei Nucleare de la Bruxelles, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a cerut Uniunii Europene să sprijine o încetare a focului în Orientul Mijlociu şi a avertizat că acţiunile soldate cu victime civile în Fâşia Gaza, dar şi în Ucraina, trebuie să fie condamnate ''fără duble standarde''.

În scrisoarea adresată participanţilor la summitul UE, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a apreciat că abordarea situaţiei din Orientul Mijlociu este imperativă.

''Atrocitatea atacurilor din 7 octombrie şi războiul care a urmat în Gaza nu pot fi calificate decât drept inumane. Prea mulţi civili au pierit. Prea multe vieţi nevinovate sunt în pericol din cauza situaţiei umanitare catastrofale din Gaza şi a foametei care face ravagii. Dreptul internaţional trebuie respectat pe deplin. Este nevoie urgentă de o încetare durabilă a focului pentru a-i proteja pe civili, pentru a permite ostaticilor să se întoarcă acasă în siguranţă şi pentru garanta că asistenţa umanitară poate fi furnizată acolo unde este nevoie. Eforturile noastre de a împiedica escaladarea conflictului la nivel regional trebuie intensificate, în special în Liban şi în zona Mării Roşii'', se arată în invitaţia adresată şefilor de stat sau de guvern ai Celor 27.

De asemenea, Charles Michel a reafirmat că UE îşi menţine angajamentul faţă de găsirea unei soluţii juste şi cuprinzătoare pentru israelieni şi palestinieni, prin care statul Israel şi un stat palestinian democratic, suveran şi viabil să coexiste în pace, securitate şi recunoaştere reciprocă.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri