Trupele rusești din Belarus sunt un „pericol direct pentru Lituania”. Vilnius anunță testarea unui nou sistem de apărare

Data actualizării: Data publicării:
Sistem antitanc SPIKE
Exerciţiile militare ruso-belaruse anunţate marţi de Minsk „sunt mult peste normă” şi ar putea prevesti o prezenţă militară permanentă a Rusiei în fosta republică sovietică. Foto: Profimedia Images

Trupele rusești, despre care Moscova spune că s-au deplasat în Belarus pentru a participa la exerciții militare comune, reprezintă un „pericol direct pentru Lituania”, a declarat miercuri ministrul apărării de la Vilnius Arvydas Anusauskas, potrivit Reuters. În același timp, armata lituaniană a testat un nou sistem de apărare antitanc.

„În situația actuală, considerăm intrarea forțelor militare ruse în Belarus nu doar un factor destabilizator al situației de securitate, ci și o amenințare directă și mai mare la adresa Lituaniei”, a scris Anusauskas pe Facebook. „Mă voi întâlni în curând cu ambasadorii a nouă țări NATO care contribuie activ la consolidarea securității Lituaniei. Vom discuta despre situația securității și vom formula acțiunile Lituaniei pentru întărirea securității militare a țării.”

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Tot printr-un mesaj pe Facebook, Anusauskas a prezentat testarea noului sistem antitanc „SPIKE” - proiectat în Israel, produs în Germania. „Sistemul antitanc SPIKE este folosit pentru a distruge rachetele lansate din tanc și care își distrug ținta de la o distanță foarte mare de câmpul de bătălie”, a scris ministrul apărării lituanian.

Un înalt demnitar din Departamentul de Stat american a declarat marţi că Washingtonul este îngrijorat de un proiect de reformă constituţională în Belarus ce ar permite desfăşurarea de arme nucleare ruseşti pe teritoriul acestei ţări care se învecinează cu Ucraina şi Polonia, scrie Agerpres.

În plus, exerciţiile militare ruso-belaruse anunţate marţi de Minsk „sunt mult peste normă” şi ar putea prevesti o prezenţă militară permanentă a Rusiei în fosta republică sovietică care a rămas unul din cei mai apropiaţi aliaţi ai Moscovei, potrivit oficialităţii americane.

Deplasările de trupe ruse în apropierea frontierei cu Ucraina au determinat Occidentul să se teamă că Rusia plănuiește o invazie. Moscova neagă că ar avea asemenea intenţie, dar la rândul ei solicită garanţii că NATO nu se va extinde către est şi că nu va include foste republici sovietice.

Citește și: Rusia „aproape a finalizat” pregătirea ofensivei în Ucraina. Kievul anunță că sunt peste 127.000 de militari ruși la graniță

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri