Lovitură dură împotriva Camorrei: Un lider al mafiei napoletane a devenit colaborator al justiţiei după 26 de ani de închisoare

Data publicării:
Francesco "Sandokan" Schiavone
Francesco "Sandokan" Schiavone. Foto: Profimedia

Unul dintre cei mai cunoscuţi lideri ai mafiei italiene, Francesco "Sandokan" Schiavone, a devenit colaborator al justiţiei după 26 de ani de închisoare, informează vineri AFP, citând o sursă judiciară.

Francesco Schiavone, fostul lider al clanului Casalesi, cu sediul în Casal di Principe, în apropiere de Napoli, considerat cel mai puternic clan al organizaţiei mafiote napoletane Camorra, era văzut drept unul dintre cei mai bogaţi şi mai cruzi criminali din Europa în momentul arestării sale în 1998.

El a fost condamnat la mai multe pedepse pe viaţă în urma procesului "Spartacus" asupra a 36 de membri ai clanului Casalesi.

Decizia sa de a colabora cu justiţia constituie "o lovitură dură împotriva Camorrei şi a crimei organizate", a salutat Chiara Colosimo, preşedintele Comisiei parlamentare antimafia, citată de Agerpres.

Francesco Schiavone şi clanul Casalesi au fost implicaţi într-o reglare brutală între clanuri care luptau pentru controlul Casal di Principe în anii 1980 şi 1990 şi asupra traficului de droguri.

Cruzimea clanului Casalesi şi puterea sa economică şi politică au fost povestite în bestseller-ul lui Robert Saviano "Gomora", care a devenit ulterior sursa unui film şi a unui serial de televiziune.

Mai mulţi membri ai familiei lui Francesco Schiavone au decis în trecut să colaboreze cu justiţia devenind "pentiti" ("pocăiţi" în italiană).

El a fost recent transferat dintr-o închisoare din nordul Italiei către cea din L'Aquila, unde naşul sicilian Matteo Messina Denaro a fost închis înainte de a muri anul trecut.

Conform anumitor mass-media, zvonurile referitoare la boala lui, menite să explice transferul său către această închisoare, au fost doar un şiretlic pentru a ascunde un transfer legat de colaborarea sa cu justiţia.

Francesco Schiavone a fost supranumit "Sandokan" din cauza asemănării sale vagi cu actorul care l-a interpretat pe eroul omonim, un pirat, într-un serial popular de televiziune din anii 1970.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri