Lupte groaznice pe frontul de nord. Un soldat ucrainean spune că sunt atât de multe cadavre, că nu pot fi recuperate: Abia ținem linia

Data actualizării: Data publicării:
soldati ucraineni kupiansk
Un soldat ucrainean care luptă lângă linia frontului de nord a țării a descris luptele ca fiind „groaznice” și a spus că după bombardamentele rușilor, trupele ucrainene pierd atât de mulți oameni și sunt atât de multe cadavre, încât unele nici nu pot fi recuperate. FOTO: Profimedia Images

Un soldat ucrainean care luptă lângă linia frontului de nord a țării a descris luptele ca fiind „groaznice” și a spus că după bombardamentele rușilor, trupele ucrainene pierd atât de mulți oameni și sunt atât de multe cadavre, că nici nu pot fi recuperate.

Soldatul ucrainean, numit Lemur în Times of London, pentru care a făcut aceste afirmații, a declarat că soldații ucraineni abia pot ține linia frontului și că nu pot avansa în zona unde luptă el.

Lupta e „îngrozitoare” și „abia putem ține linia”, a spus soldatul, scrie Insider.

Lemur luptă la Kupiansk, în regiunea Harkov din Ucraina, într-o zonă unde rușii au înregistrat câștiguri marginale în ultimele zile, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. Un factor major în ofensiva rusă actuală îl reprezintă bombele ghidate cu planare pe care trupele Moscovei le-au folosit intens în ultimele trei luni.

Acestea sunt bombe din epoca sovietică păcălite cu sisteme de ghidare și aripi care permit lovituri la distanță lungă.

Începând de luna trecută, Rusia le folosea intens în jurul a trei puncte de aprindere ale războiului: Kupiansk, orașul de est Bakhmut și Robotyne, un sat strategic din sud-est, a raportat Kyiv Post .

Lansate de la distanță din avioane și apoi ghidate spre țintă, greu de detectat de radar și cu un timp scurt de zbor, aceste bombe sunt dificil de reperat și de doborât pentru sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei, deja în dificultate. 

Bombele ghidate cu planare au contribuit la cucerirea orașului Avdiivka de către Rusia la mijlocul lunii februarie – singurul succes major din ultimele luni -, impactul lor acolo fiind descris ca fiind „devastator”.
Ucraina nu a publicat cifrele oficiale privind numărul victimelor.

Maksym Zhorin, soldat din Brigada 3 Separată de Asalt a Ucrainei, a scrisîntr-o postare pe Telegram în timpul acelei bătălii că bombele „distrug complet orice poziție”, a informat The Washington Post . „Toate clădirile și structurile se transformă pur și simplu într-o groapă după ce una cade acolo”, a spus el.

În încercarea de a respinge forțele ruse, Ucraina și-a întărit propriile linii defensive. În Kupiansk, luptele de pe linia frontului sunt susținute de trei kilometri de tranșee, dinți de dragon și câmpuri de mine, care însă nu prezintă o barieră pentru bombele ghidate cu planare, a scris The Times. 

Analistul militar Mikola Bielieskov, de la Institutul Național de Studii Strategice din Kiev, a declarat pentru The Post, că rachetele aer-aer modificate ale F-16 ar putea ajuta Ucraina să contracareze această amenințare din partea Rusiei. Se estimează că aceste avioane vor zbura pe cerul ucrainean cel mai devreme în această vară.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri