Macron acuză „presiuni foarte puternice” asupra Georgiei

Data actualizării: Data publicării:
Președintele francez Emmanuel Macron gesticuleaza cu mana in impul unei conferinte
Președintele francez, Emmanuel Macron. Foto: Profimedia Images

Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat vineri "presiuni foarte puternice" asupra Georgiei şi a pledat pentru o "aplanare" a tensiunilor, la trei zile de la declanşarea manifestaţiilor masive din această ţară, pe care Moscova le-a comparat cu o "tentativă de lovitură de stat", informează AFP, preluată de Agerpres.

"Georgia este supusă unor presiuni foarte puternice" şi "este traversată de mişcări îngrijorătoare", a declarat Macron în timpul unei conferinţe de presă, alături de prim-ministrul britanic Rishi Sunak, la Paris.

Macron şi-a exprimat de asemenea dorinţa ca Georgia să găsească din nou "calea spre o mai mare seninătate" şi "să existe o aplanare în raport cu tensiunile regionale".

Preşedintele francez nu s-a pronunţat în mod direct asupra atacurilor Moscovei, care a prezentat drept "o tentativă de lovitură de stat" occidentală manifestaţiile masive din Georgia care au constrâns guvernul să renunţe la proiectul de act normativ comparat de detractorii săi cu o lege rusă represivă.

"Cred că există o tendinţă, care nu este una nouă, să considerăm că orice mişcare a populaţiei este o manipulare ce vine din exterior. Pentru că profunda convingere este aceea că în fond nu există nici opinie publică, nici popoare libere", a declarat preşedintele francez.

"Avem dreptul, în calitate de veche democraţie, să credem contrariul", a adăugat el.

Citește și Franţa se declară gata să "însoţească" Georgia spre statutul de ţară candidată la UE

Liderii francez şi britanic au reafirmat, de asemenea, în timpul acestei întrevederi bilaterale, susţinerea ţărilor lor pentru Ucraina, căreia i-au urat victorie militară în faţa invaziei ruse.

"Dorinţa noastră este să ajutăm Ucraina să reziste şi să desfăşoare contraofensivele pe care ea doreşte să le desfăşoare. Prioritatea momentului este una militară", a spus Emmanuel Macron.

"Dorim ca Ucraina să câştige acest război şi suntem destul de uniţi" în acest deziderat, a confirmat Rishi Sunak.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri