Macron anunță că Franța își retrage ambasadorul și trupele din Niger, la aproape două luni de la lovitura de stat militară

Data publicării:
macron
Preşedintele Franței, Emmanuel Macron. Foto: Profimedia

Emmanuel Macron a anunțat că Franța își va retrage ambasadorul și că va încheia orice cooperare militară cu Nigerul, la aproape două luni de la lovitura de stat militară prin care conducerea civilă a țării africane a fost înlocuită de o juntă, relatează BBC.

„Franța a decis să-și retragă ambasadorul. În următoarele ore, ambasadorul nostru, dar și alți diplomați, se vor întoarce în Franța”, a spus președintele francez.

El a adăugat și că cooperarea militară cu Nigerul „s-a încheiat” și că trupele franceze care se mai află pe teritoriul țării africane „vor pleca în lunile care urmează”.

Decizia vine după săptămâni întregi de animozități și proteste față de prezența franceză din țară, proteste regulate fiind organizate la Niamey.

Totuși, decizia reprezintă o lovitură puternică pentru operațiunile contra-teroriste ale Franței din Sahel, dar și pentru influența acesteia în regiune. Macron a mai spus că „Franța nu va fi ținută ostatică de puciști”.

Macron a spus că încă îl consideră pe Mohamed Bazoum, aflat în captivitate în prezent, drept „singura autoritate legitimă” în Niger și că l-a informat pe acesta de decizia lui. El a spus că președintele dat jos de la putere este „un ostatic” al juntei.

Conducerea militară a Nigerului a încercat să-l dea afară pe ambasadorul Sylvain Itte încă de luna trecută, însă acesta a refuzat să plece din post deși primise un ultimatum de 48 de ore.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri