Macron se scuză după discuția cu Putin: A fost justificată de riscurile unui accident nuclear la Zaporojie

Data publicării:
emmanuel macron isi da casca jos din ureche
Emmanuel Macron a vorbit la telefon cu Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Convorbirea telefonică pe care Emmanuel Macron a avut-o cu Vladimir Putin a fost justificată, în contextul riscurilor care afectează centrala nucleară de la Zaporojie, în Ucraina, a transmis președinția franceză, vineri, în condițiile în care liderul francez a fost criticat anterior pentru discuțiile sale frecvente cu dictatorul rus, relatează Reuters.

Macron, care până la această discuție, mai avusese o conversație cu Putin în luna mai, a fost criticat aspru în trecut pentru faptul că menține dialogul cu dictatorul de la Moscova, în ciuda deciziei acestuia de a invada Ucraina și de a ordona armatei sale să comită crime odioase în țara vecină.

Oficialul de la Elysee a adăugat că în timpul apelului, în cadrul căruia Macron și Putin au fost de acord că o misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică trebuie să inspecteze centrala, dictatorul rus și-a exprimat deschiderea de a renunța la cerința ca misiunea să ajungă la Zaporojie traversând teritoriul Rusiei.

Ucraina și partenerii ei occidentali își doresc ca membrii misiunii AIEA să ajungă la centrală tranzitând teritoriul ucrainean.

La începutul lunii august, Kremlinul susținea că Macron și Putin nu au mai discutat de două luni pentru că „Franța este o țară neprietenoasă” cu Rusia.

Macron a avut discuţii telefonice cu Putin la începutul lui mai, la începutul lui martie şi în cinci rânduri în februarie, în plină perioadă de amplificare a tensiunilor, până la începutul invaziei, pe 24 februarie. Macron a mers la Moscova pe 7 februarie pentru a se întâlni cu Putin. Aceste contacte numeroase i-au adus critici preşedintelui francez, unii reproşându-i că a avut discuţii regulate cu dictatorul de Kremlin fără a reuşi să-l împiedice să înceapă războiul împotriva Ucrainei.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri