14.000 de oameni au dat în judecată gigantul Shell pentru că poluarea cu petrol le-a distrus viețile

Data actualizării: Data publicării:
shell delta nigerului petrol poluare
Aproape 2% din producția mondială de hidrocarburi provine din Delta Nigerului, unde zilnic au loc scurgeri de petrol. Foto: Profimedia Images

Aproape 14.000 de oameni din două comunități nigeriene își caută dreptatea la înalta instanță din Londra împotriva gigantului combustibililor fosili Shell, spunând că această companie este responsabilă pentru poluarea devastatoare a surselor de apă și distrugerea modului lor de viață, notează The Guardian.

Indivizii din zona Ogale a deltei Nigerului, o comunitate de agricultori, au depus acuzațiile lor săptămâna trecută, alăturându-se unui număr de peste 2.000 de oameni din zona Bille, o comunitate în mare parte formată din pescari. În total, 13.652 de reclamații din partea oamenilor, precum și a școlilor și bisericilor, îi cer gigantului petrolier să curețe poluarea despre care spun că le-a devastat comunitățile. Ei de asemenea cer compensații pentru pierderea mijloacelor de trai. Abilitatea lor de a face agricultură și de a pescui a fost distrusă de scurgerile continue de țiței de la operațiunile Shell, susțin aceștia.

ogoniland niger poluare delta petrol
Mâlul vizibil după retragerea râului la reflux este îmbibat de petrol. Foto: Profimedia Images

Shell, care a declarat profituri de peste 30 de miliarde de dolari în primele trei trimestre ale anului 2022, argumentează că comunitățile nu au o bază legală pentru a forța compania să curețe poluarea. Shell susține de asemenea că indivizii nu pot căuta compensații pentru scurgeri de petrol care au avut loc cu cinci ani înainte de a depune reclamațiile. Compania spune că nu este responsabilă de sifonarea țițeiului din conductele ei de către bande organizate, despre care spune că sunt în spatele multor scurgeri.

Cazul împotriva Shell are loc în vreme ce compania se pregătește să părăsească delta Nigerului după mai bine de 80 de ani de operațiuni care au produs profituri substanțiale.

Daniel Leader, partener în cadrul Leigh Day, care reprezintă reclamanții, a spus: „Acest caz ridică importante semne de întrebare despre responsabilitățile companiilor de petrol și gaze. Se pare că Shell caută să părăsească delta Nigerului liberă de orice obligație legală de a adresa devastarea mediului, provocată de scurgerile de petrol din infrastructura sa în ultimele decenii”.

„Într-o vreme în care lumea se concentrează pe «tranziție echitabilă», aceasta ridică întrebări profunde despre responsabilitatea companiilor de combustibili fosili pentru ceea ce lasă în urmă și poluarea continuă a mediului”, a mai precizat acesta.

Avocații argumentează că nivelul scurgerilor de petrol din deltă maschează o tragedie umană de o proporție extraordinară, poluarea ingerată de localnici provocând serioase probleme de sănătate și afectând ratele de mortalitate.

In the Niger Delta, hunger threatens the population.
Poluarea cu petrol din Delta Nigerului a devastat mediul și astfel sursele de hrană și venituri ale localnicilor. Foto: Profimedia Images

Un raport al Universității St Gallen din Elveția a găsit că bebelușii din delta Nigerului erau de două ori mai predispuși să moară în prima lună a vieții dacă mamele lor locuiau lângă o scurgere de petrol. Studiul sugerează că au fost 11.000 de morți premature pe an în delta Nigerului.

Shell argumenetează de cinci ani de zile că nu este răspunzătoare de acțiunile subsidiarei sale nigeriene Shell Petroleum Development Company of Nigeria (SPDC) și că acuzațiile oamenilor din Ogale și Bille nu vor putea fi audiate într-o sală de judecată din Londra. Însă curtea supremă britanică a decis anul trecut că un „caz bun poate fi argumentat” că respectivele comunități nigeriene ar putea să-și prezinte acuzațiile în fața înaltei instanțe.

Shell continuă să argumenteze în apărarea sa că nu este răspunzătoare în calitate de companie-mamă.

Pe lângă miile de pretenții individuale împotriva Shell, avocații caută și compensații pentru presupuse pagube la proprietatea comunală, pentru a fi în beneficiul tuturor ce trăiesc în mijlocul unei poluări cronice din comunitatea rurală de 40.0000 de oameni a Ogale și din Bille, o comunitate pescărească cu 13.000 de locuitori ce trăiesc pe un grup de insule din regiunea pădurii de mangrove, aflată în estul deltei Nigerului.

Râul care este principala sursă de apă din Ogale pentru agricultură, hidratare și pescuit a fost sever poluat cu petrol, susține reclamația. Poluarea a ucis pești, a contaminat apa potabilă și a distrus terenul agricol. Marea parte a apei din Ogale venind prin robinete de foraje sau prin puțuri are un puternic miros de petrol și este vizibil maro sau acoperită cu o peliculă de țiței, mai susțin reclamațiile.

În Bille, scurgerile de petrol de la echipamentul Shell a provocat contaminări masive ale râurilor din jurul comunității, arată acuzațiile. Mulți oameni trăiesc aproape de apă și miros petrolul în casele lor. Când mareea crește, apa uleioasă se ridică până la casele lor, provocând pagube proprietăților și bunurilor. Scurgerile de petrol au dăunat unor mari zone de pădure de mangrove și au omorât majoritatea peștilor și crustaceelor din râuri, lăsând populația de pescari a Bille fără sursă de hrană sau venituri.

In the Niger Delta, hunger threatens the population.
Aproape 2% din producția mondială de hidrocarburi provine din Delta Nigerului, unde zilnic au loc scurgeri de petrol. Foto: Profimedia Images

Acuzațiile depuse la înalta curte declară că Shell plc și/ sau subsidiara sa SPDC erau conștiente de scurgerile sistematice de petrol din conducte ce au avut loc în decursul a mulți ani de zile, însă au eșuat în a face pași adecvați pentru a le preveni sau a le curăța.

Shell a fost activă în Nigeria timp de 86 de ani iar operațiunile nigeriene continuă să reprezintă o importantă parte din profiturile generale ale companiei. Într-un raport din 2011, Programul ONU pentru Mediu (UNEP) a dezvăluit impactul devastator al industriei petroliere din Ogoniland și a stabilit recomandări urgente pentru „cea mai mare operațiune de curățare terestră din istorie”. Aceasta a dus costul operațiunii inițiale de curățare în decursul a cinci ani la un miliard de dolari – în jur de 3% din profiturile Shell pe 2022.

Însă un raport de anul trecut întocmit de ONG-uri arăta că oamenii din Ogoniland încă așteptau o curățare temeinică a scurgerilor de petrol.

Un purtător de cuvânt de la Shell a spus: „Credem cu tărie în meritele cazului nostru. Marea majoritate a scurgerilor legate de reclamațiile Bille și Ogale au fost cauzate de intervenții ale terților, inclusiv sabotajul conductelor, buncherarea ilegală și alte forme de furt de petrol. Rafinarea ilegală a țițeiului furat se petrece de asemenea la o scară largă în aceste zone și este o sursă majoră de poluare cu petrol”.

Shell a declarat pentru The Guardian că a efectuat munca de curățare și remediere a zonelor afectate și că lucra cu autoritățile nigeriene relevante pentru a preveni sabotajul, furtul de țiței și rafinarea ilegală, care, spune compania, este principala sursă de poluare. Aceasta argumentează că litigiile vor contribui prea puțin pentru a ajuta la rezolvarea problemei.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri