Galerie Foto 76 de ani de la bombardamentul atomic de la Hiroshima

Data actualizării: Data publicării:
World War II, after the explosion of the atom bomb in August 1945Hiroshima
Domul Atomic din Hiroshima, imagine după bombardamentul atomic. Foto: Profimedia Images

Japonia comemorează 76 de ani de la bombardamentul atomic de la Hiroshima. Comemorarea din acest an vine cu o controversă legată de refuzul Comitetului Internaţional Olimpic ca sportivii să se alăture ceremoniei şi să ţină un minut de reculegere la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, informează AFP.

Supravieţuitori, rude ale celor dispăruţi şi oficiali străini au participat la ceremonia care a avut loc în cursul dimineţii la Hiroshima pentru a comemora victimele şi a cere pace în lume.

Imagine din timpul comemorării a 76 de ani de la bombardamentul atomic asupra Hiroshimei. Foto: Profimedia Images
Imagine din timpul comemorării a 76 de ani de la bombardamentul atomic asupra Hiroshimei. Foto: Profimedia Images

Din cauza pandemiei, publicul larg nu a avut acces la ceremonie, care a putut fi urmărită online.

Participanţii, cu mască şi majoritatea îmbrăcaţi în negru, au ţinut un minut de reculegere la ora 08:15 (joi 23:15 GMT), la care bomba atomică americană a fost lansată asupra oraşului în urmă cu 76 de ani, informează Agerpres.

Tragedia „a învăţat omenirea că ameninţarea altora pentru a se apăra nu aduce beneficii nimănui”, a declarat primarul oraşului Hiroshima, Kazumi Matsui.

Bomba atomică de la Hiroshima a ucis 140.000 de persoane din 6 august şi până la sfârşitul anului 1945, iar cea aruncată la Nagasaki, trei zile mai târyiu, pe 9 august 1945, a ucis 74.000 de persoane în aceeaşi perioadă.

Ceremonia din acest an de la Hiroshima este prima de la intrarea în vigoare, în ianuarie, a Tratatului internaţional privind interzicerea armelor nucleare (TIAN). Tratatul nu a fost însă semnat de cele nouă ţări care deţin armă atomică (SUA, Rusia, China, Franţa, Regatul Unit, India, Pakistan, Israel şi Coreea de Nord).

Redactor: Andreea-Denisa Polizache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri