Administraţia lui Joe Biden, nevoită să vină cu precizări: Consideră Cisiordania „ocupată” de Israel

Data publicării:
ned price vorbeste la o conferinta de presa la departamentul de stat
Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price. Foto: Profimedia Images

Administrația preşedintelui american Joe Biden consideră că Cisiordania este un teritoriu „ocupat” de Israel, a declarat miercuri Departamentul de Stat american, după publicarea unui raport care părea să evite această formulare, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Este un fapt istoric că Israelul a ocupat Cisiordania, Fâşia Gaza şi Înălţimile Golan după războiul din 1967”, a declarat în faţa reprezentanţilor presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

El a subliniat că raportul anual privind drepturile omului publicat cu o zi înainte de Washington „foloseşte termenul „ocupaţie” în contextul statutului actual al Cisiordaniei”.

„Este vechea poziţie a guvernelor precedente de-a lungul mai multor decenii”, a adăugat el.

În acest raport, Departamentul de Stat a intitulat „Israel, Cisiordania şi Gaza” secţiunea care a fost denumită, până la începerea mandatului fostului preşedinte american Donald Trump, „Israel şi teritoriile ocupate”. Administraţia democrată a preşedintelui Joe Biden a părut astfel că doreşte şi ea să se abţină de la a vorbi explicit despre Cisiordania ca de un teritoriu „ocupat”, în linia diplomaţiei foarte favorabilă statului evreu a fostului guvern republican.

În loc să revină la sintagma „teritorii ocupate”, Departamentul de Stat al SUA a inserat un paragraf explicând că aceste cuvinte folosite „nu reflectă o poziţie cu privire la vreuna dintre problemele legate de statutul final care trebuie să fie negociate de părţile aflate în conflict, în special frontierele specifice ale suveranităţii israeliene la Ierusalim sau graniţele dintre Israel şi un viitor stat palestinian”.

„Această secţiune a raportului acoperă Israelul, precum şi Înălţimile Golan şi teritoriile din Ierusalimul de Est pe care Israelul le-a ocupat în timpul războiului din iunie 1967”, au afirmat autorii săi. „Statele Unite au recunoscut Ierusalimul ca fiind capitala Israelului în 2017 şi suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan în 2019”, au adăugat ei, fără a reveni asupra acestor decizii.

Ned Price a declarat miercuri că acest lucru nu reflectă o schimbare de poziţie din partea administraţiei Biden care, spre deosebire de Donald Trump, susţine în mod clar soluţia cu două state, israelian şi palestinian.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri