Agentul FBI care a investigat frauda lui Bernie Madoff s-a angajat la o bancă

Data publicării:
goldman sachs sediu gulliver getty images

Patrick Carroll, în vârstă de 50 de ani, a fost angajat de Goldman Sachs ca vicepreşedinte pentru conformitate, supraveghere şi strategie. Poate fi o apărare a Goldman Sachs: angajează un om care gândeşte ca un anchetator şi cunoaşte instrumentele folosite de agenţiile guvernamentale. Şi e nevoie de aşa ceva în această perioadă în care băncile sunt sub o rafală de anchete.

Băncile au primit, de la izbucnirea crizei, amenzi de 235 de miliarde de dolari și numărătoarea continuă. În aceste condiții, mai multe bănci, nu doar Goldman Sachs, angajează agenți guvernamentali, scrie Wall Street Journal.

Patrick Carroll a lucrat aproape 25 de ani la FBI. Însă înainte de asta a făcut câteva stagii în sistemul financiar, inclusiv la Lehman Brothers şi Merrill Lynch, două bănci răpuse de criză - prima lichidată, a doua preluată de Bank of America. A fost apoi recrutat de FBI din sistemul financiar, iar acum se întoarce aici.

Cariera lui Caroll la FBI a inclus anchetarea jafurilor bancare şi a activităţilor de crimă organizată, dar acesta este mai bine cunoscut pentru că a investigat cazuri sonore de fraude cu instrumente financiare, de la cel al investitorului Madoff până la o schemă piramidală de 550 de milioane de dolari folosită pentru achiziţia de ursuleţi de pluş costisitori.

Pentru a scoate la iveală fraudele de pe piaţa valutară, Patrick Carroll a folosit un agent sub acoperire pe post de trader corupt şi martori care au colaborat la înregistrarea unor brokeri de la bănci şi companii de brokeraj. În urma acestor acţiuni, aproape 50 de traderi au fost arestaţi pentru înşelarea mai multor mii de investitori, iar cel puţin 40 dintre aceştia au fost condamnaţi.

Aceeaşi tactică a fost folosită în cazul fraudelor de la fonduri de hedging, într-o operaţiune dificilă, întrucât traderii corupţi erau prieteni şi colegi de clasă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri