Ambasada SUA: Scutul asigură apărarea Europei, construcția la Deveselu începe în acest an

Data publicării:
coreea 20rachete 20scud 203869358 20afp 20mediafax 20foto 20jung 20yeon 20je-55161

Contribuția americană la apărarea aliaților NATO din Europa va rămâne neafectată de modificările aduse scutului antirachetă, iar fazele 1, 2 și 3 ale scutului vor asigura în continuare apărarea Europei. Implementarea fazei a treia a scutului antirachetă va permite, în fapt, ca toate populațiile și teritoriile din NATO să fie protejate, dă asigurări, într-un comunicat, Ambasada SUA la București.

Precizările intervin după ce SUA au anunțat, vineri, că renunță la faza a patra a scutului antirachetă în Europa, mutând interceptorii care ar fi trebuit amplasați în Polonia în Alaska.

„Rămânem ferm angajați față de program, așa cum era avut în vedere să se desfășoare fazele 1-3 ale scutului, care reprezintă contribuția la apărarea antirachetă a NATO”, se arată în comunicatul Ambasadei SUA.

„Angajamentul nostru în etapele 1-3 include dezvoltarea bazei din România pentru apărarea antirachetă, până în 2015, ca parte a fazei a doua a scutului, și a celei din Polonia, până în 2018, ca parte a fazei a treia. Aceste dezvoltări rămân în program și sunt bugetate, iar în ambele țări proiectele sunt pe cale de a fi implementate”, susține reprezentanța diplomatică a SUA.

Mai mult, „construcția bazei din România urmează să înceapă anul acesta și tot anul acesta vom începe achiziționarea de echipament pentru faza a treia, baza din Polonia”, mai precizează Ambasada SUA.

România și SUA au semnat în 2011 un acord bilateral pentru a găzdui la Deveselu elemente ale scutului antirachetă. Proiectul american antirachetă urmează să facă parte ulterior din arhitectura mai amplă a apărării antirachetă a NATO.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri