Sari la conținut

Atentate în serie în staţii de metrou din Cairo

Anterior, reprezentanţi ai poliţiei au declarat că patru dispozitive improvizate, "cu o putere slabă", au explodat la intervale apropiate de timp, la o oră de vârf, iar alte două dispozitive au fost detonate în cartiere de la periferie.

De asemenea, o altă bombă de slabă putere a explodat în apropierea unui tribunal din Cairo, rănind o persoană care se afla în apropiere. O a doua bombă a fost ulterior dezamorsată în apropierea tribunalului.

Aceste noi atentate sunt comise la o lună de la alegerea în funcţia de preşedinte a fostului şef al armatei Abdel Fattah el Sisi cu 96,9% din voturile exprimate, după ce a eliminat orice opoziţie - islamistă, laică sau liberală. Mareşalul în retragere conduce de facto ţara cu o mână de fier, după ce l-a destituit şi arestat pe fostul preşedinte islamist Mohamed Morsi.

În ultima lună, aceste atentate care vizau în special poliţia şi armata aproape că încetaseră. Ele au fost revendicate de grupări ale unor insurgenţi jihadişti care afirmă că sunt de inspiraţie Al-Qaida, însă puterea le-a atribuit grupării islamiste Fraţii Musulmani, confreria din care provine Morsi şi ai cărei principali lideri au fost încarceraţi.

De la destituirea lui Mohamed Morsi, poliţiştii şi soldaţii au ucis peste 1.400 de manifestanţi, care au cerut revenirea fostului preşedinte la putere, iar peste 15.000 de membri ai grupării Fraţii Musulmani au fost arestaţi şi alte câteva sute condamnaţi la moarte în urma unor procese în masă finalizate în doar câteva minute şi considerate "fără precedent în istorie" de către ONU.

Pe de altă parte, Fraţii Musulmani, care a câştigat toate alegerile legislative de la îndepărtarea lui Hosni Mubarak, la începutul lui 2011, şi destituirea lui Morsi, în 2013, a fost declarată "organizaţie teroristă".