Aviaţia SUA cumpără „pamperşi” speciali pentru piloţii de vânătoare care zboară în misiuni de lungă durată

Data publicării:
The Females Bucking The Trend In The Male-dominated Arena Of Fighter Pilots
Noile „dispozitive pentru uşurarea vezicii în timpul zborului” pot fi folosite şi de către piloţii-femei. Foto: Profimedia Images

Aviatorii militari americani vor primi un nou set de „pamperşi” special adaptaţi pentru a putea fi folosiţi inclusiv de către femeile-pilot în timpul zborului, în special în timpul misiunilor aeriene de lungă durată, informează Aviaţia militară a SUA. În terminologia militară americană, acest gen de scutece pentru piloţi sunt denumite „dispozitive pentru uşurarea vezicii în timpul zborului”.

Noile scutece care vor fi folosite de către piloţii militari americani se numesc „Omni Gen. 3 Skydrate” şi reprezintă o variantă îmbunătăţită a vechiului „dispozitiv pentru uşurarea vezicii în timpul zborului” (în engleză: „in-flight bladder relieef device”) folosit până în prezent.

Forţele Aeriene americane au recunoscut că dispozitivele pentru urinat folosite în prezent de piloţi nu sunt perfect optimizate pentru zborurile de lungă durată, motiv pentru care militarii - în special cei de sex feminin - renunţau de multe ori să se hidrateze înaintea acestor misiuni. Din această cauză, aviaţia SUA a lansat anul trecut o licitaţie în acest sens.

În cazul unor piloţi, mai ales cei care fac parte din escadrilele care efectuează misiuni deasupra Pacificului, unele zborurile, care pot include şi misiuni de realimentare în zbor, pot dura până la 10 ore.

Şefii aviaţiei militare americane au observat că deshidratarea reduce capacitatea de rezistenţă a piloţilor şi toleranţa acestora la forţele G la care sunt supuşi în timpul diverselor manevre de luptă aeriană.

Femeie-pilot pe F-35: Trebuie să ne concentrăm pe lupta cu inamicul şi nu să stăm cu mintea la cât de bine funcţionează dispozitivul pentru urinat

Noul tip de scutece poate fi folosit atât de către piloţii bărbaţi dar şi de către femei, în condiţiile în care vechile modele erau mult mai dificil de folosit de către piloţii de sex feminin. Astfel, scutecele vin în mărimi diferite, au o pungă de colectare de dimensiuni mai mari, furtunuri de diferite lungimi şi ţin cont de diferenţele anatomice ale purtătorilor, conform oficialilor aviaţiei americane.

„Un pilot ar trebui să se concentreze pe lupta cu inamicul şi să nu-şi bată capul dacă dispozitivul pentru urinat funcţionează sau e confortabil”, a declarat maiorul Nikki Yoki, femeie-pilot pe un avion de luptă de ultimă generaţie F-35 Lightning II, care a făcut parte dintr-un grup selectat pentru testarea noile dispozitive Omni.

Yogi a povestit despre experienţa nefericită pe care a avut-o cu vechiul dispozitiv pentru urinat, pe vremea când zbura într-un avion A-10 în 2017 şi a spus că doreşte ca femeile-pilot să fie scutite pe viitor de astfel de probleme.

Aviaţia americană estimează că noile modele Omni Skydrate vor fi livrate tuturor piloţilor militari şi echipajelor de zbor până în primăvara anului 2022.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri