Avioane de vânătoare japoneze au interceptat aeronave militare chineze

Data publicării:
avioane japoneze

Autorităţile japoneze au trimis avioane de vânătoare să intercepteze opt aeronave militare chineze care au zburat între insulele japoneze, relatează BBC News, citată de News.ro.

avioane japoneze

Aceste avioane, între care bombardiere, aeronave de spionaj şi un avion de vânătoare, au survolat duminică Strâmtoarea Miyako, între insulele Okinawa şi Miyakojima.

China a anunţat că aproximativ 40 de avioane au participat la un exerciţiu de rutină.

Aaeronavele nu au pătruns în spaţiul aerian japonez, însă incidentul este considerat o demonstraţie de forţă din partea Chinei.

Incidentul are loc la o săptămână după ce Japonia a anunţat că va participa, împreună cu Marina americană, la exerciţii în Marea Chinei de Sud.

Un purtător de cuvânt al Guvernului japonez a avertizat că Tokyo va urmări îndeaproape mişcările militare ale Beijingului.

Autorităţile nipone vor continua să monitotizeze şi să „aplice în mod riguros măsuri împotriva intrării în spaţiul aerian” japonez, „în baza dreptului internaţional şi legii forţelor de autoapărare”, a declarat Yoshihide Suga.

Strâmtoarea Miyako, cu o lăţime de 250 de kilometri, este considerată strategică prin poziţia sa, la sud de Okinawa şi în apropierede Taiwan.

Ea se află totodată în apropierea unui grup de insule din Marea Chinei de Est care sunt revendicate atât de Japonia, cât şi de China.

Tokyo, care deţine controlul asupra acestor insule, le numeşte Senkaku, iar Beijingul le revendică sub numele de Insulele Diaoyu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri