Liderul suprem al Iranului reia războiul declarațiilor cu SUA: Vor fi dați afară din Irak și Siria, antrenează teroriști!

Data actualizării: Data publicării:
Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului
Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului FOTO: khamenei.ir

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Statele Unite vor fi „expulzate” din Irak şi Siria, ţări în care prezenţa Iranului este semnificativă, informează AFP, citată de Agerpres.

Iranul şi Statele Unite, care au o relaţie extrem de tensionată, nu încetează să se ameninţe şi să se acuze reciproc, deși pandemia a pus un bemol într-un război al declarațiilor care, la începutul anului, risca să se transforme într-unul adevărat.

Forţele americane operează în Siria, unde Iranul sprijină regimul preşedintelui Bashar al-Assad, precum şi în Irak, ca parte a coaliţiei internaţionale anti-jihadiste. Prezenţa americană în Irak, unde Iranul îşi exercită influenţa, a fost pusă la îndoială după creşterea tensiunilor între Washington şi Teheran.

Statele Unite „nu vor rămâne în Irak sau Siria. Trebuie să se retragă şi vor fi cu siguranţă expulzaţi”, a afirmat ayatollahul Ali Khamenei, duminică, într-o întâlnire online cu un grup de studenţi, potrivit informaţiilor furnizate de site-ul său oficial. „Chiar şi lideri ai unor aliaţi ai americanilor (...) îi detestă pe oamenii de stat şi ai guvernului SUA. Nu au încredere în ei”, a susţinut liderul suprem iranian.

Potrivit acestuia, reacţia negativă la adresa conducerii SUA se datorează „tendinţei belicoase a americanilor, care sprijină guverne rău famate, antrenează terorişti şi acordă sprijin necondiţionat opresiunii crescânde din partea regimului sionist”, dar şi „gestionării groaznice a coronavirusului”.

Ali Khamenei a făcut aluzie la faptul că SUA au înregistrat cel mai mare număr de decese provocate de noul coronavirus (peste 90.000) la nivel global. Pe de altă parte, Iranul este cea mai afectată ţară de pandemia COVID-19 din Orientul Mijlociu, cu un bilanţ de aproximativ 7.000 de decese. În străinătate, dar şi în Iran, există însă voci care suspectează că bilanţul oficial este mult subestimat.

Istoria recentă a unui conflict mai vechi

Tensiunile dintre Teheran şi Washington au crescut constant după retragerea unilaterală a SUA din acordul nuclear iranian în 2018, decizie urmată de reintroducerea unor sancţiuni aspre la adresa Iranului.

Cele două ţări au fost la un pas de o confruntare directă în iunie 2019, după ce o dronă americană a fost doborâtă de Iran în Golf.

În ianuarie 2019, influentul general iranian Qassem Soleimani a fost ucis în Bagdad, într-un atac american. Răspunsul Teheranului a fost un atac cu rachete asupra a două baze irakiene în care se aflau trupe americane.

După moartea generalului Soleimani şi a colaboratorului său irakian în atacul din luna ianuarie, parlamentul irakian a votat ca cei aproximativ 5.000 de soldaţi americani să părăsească ţara, decizie care nu a fost aplicată de guvernul de la Bagdad.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Detalii tulburătoare despre trecutul doctoriței din Brăila ies la iveală. Legături dubioase cu mafia...
Digi FM
Incident la o nuntă din judeţul Iaşi. Interpreta Laura Lavric este acuzată că ar fi lovit cu palma un alt...
Pro FM
Primele imagini cu Celine Dion la Paris. Artista ar putea cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Oimpice
Film Now
A fost dezvăluită cauza morții iubitei lui Clint Eastwood. Christina Sanders și-a pierdut viața la 61 de ani
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i...
Newsweek
VIDEO Un Su-27 al Rusiei a urmărit trei avioane britanice deasupra Mării Negre, aproape de România
Digi FM
O femeie de 38 de ani a născut un bebeluș cu patru mâini, patru picioare și două fețe. Cum explică medicii...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
VIDEO O balenă sare direct pe o barcă și o răstoarnă. Cei doi pescari aflați la bord au scăpat teferi: "Un...
Film Now
TRAILER oficial și noi imagini din Joker 2. Joaquin Phoenix, extrem de slab, Lady Gaga, total implicată în...
Bile loto
Rezultate LOTO 6/49, Joker, 5/40, Noroc. Joi, 25 iulie 2024, peste 3,34 de milioane de euro sunt în joc la...