Trump: SUA se retrag din acordul nuclear și reimpun sancțiuni Iranului

Data actualizării: Data publicării:
President Trump And German Chancellor Angela Merkel Hold Joint News Conference In East Room Of White House
Foto: Getty Images

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat, marţi seara, că Statele Unite se retrag din acordul nuclear cu Iranul. „Acest lucru va face America mai sigură”, a spus liderul de la Casa Albă.

President Trump And German Chancellor Angela Merkel Hold Joint News Conference In East Room Of White House
Donald Trump / FOTO: Getty Images

ACTUALIZARE 22.30. Administraţia Trump a anunţat marţi că va reimpune ”imediat” Iranului sancţiunile ridicate în dosarul nuclear, dar că le va permite companiilor să-şi reducă treptat activităţile, pentru ca acestea să nu încalce sancţiunile, relatează news.ro.

Departamentul american al Trezoreriei a anunţat că vor exista ”cu siguranţă perioade de lichidare de 90 şi de 180 de zile”, însă fără să precizeze ce anume sancţiuni sunt vizate la ce termene anume.

La sfârşitul acestei perioade, sancţiunile vor avea un ”efect deplin”, a subliniat Trezoreria.

Este vorba inclusiv despre sancţiunile ”secundare”, cele care vizează ne-americani în cazul în care fac afaceri cu Iranul, a precizat Trezoreria.

Consilierul pe probleme de securitate naţională John Bolton a îndemnat ca ”din acest moment” nimeni nu ar mai trebui să încheie contracte noi cu Iranul.


Principalele declarații ale lui Donald Trump:

Orice țară care va ajuta Iranul în încercarea de obține arme nucleară ar putea fi sancționată sever de către SUA. America nu va rămâne ostatică șantajului nuclear.

Statele Unite se vor retrage din acord. 

În câteva momente, voi semna un decret prezidențial pentru a demara reinstituirea sancțiunilor asupra regimului iranian. Vom institui cele mai severe sancțiuni economice.

Acordul a fost slab negociat, prevederile lui sunt inacceptabile. A eșuat în încercarea de a curma ambițiile nucleare ale Teheranului. 

Acordul este dezastruos, are la bază o ficțiune. Toate promisiunile Iranului s-au dovedit minciuni. Acordul nu a adus pace și nici nu o va face.

Regimul de la Teheran susține grupări teroriste precum Hamas, Hezbollah, regimul taliban și Al-Qaida, a răpit și ucis cetățeni americani.


ACTUALIZARE 20.37. „Preşedintele Trump nu i-a comunicat decizia sa preşedintelui Macron”, anunță Președinția franceză.

ACTUALIZARE 18.45. Donald Trump i-a spus, marți dimineață, omologului său francez, Emmanuel Macron, că SUA se retrag din acord, potrivit unei surse citate de New York Times.

ACTUALIZARE 17.34. Șansele ca SUA să rămână parte a acordului sunt „foarte mici”, potrivit unui diplomat european de rang înalt, citat de New York Times, sub protecția anonimatului. Presa internațională mai scrie că secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, le-a dat deja de înțeles diplomaților germani, francezi și britanici că Washingtonul va denunța înțelegerea cu Teheranul. Deocamdată, nu se știe dacă decizia va fi urmată de impunerea unor noi sancțiuni Iranului. 


„Îmi voi anunţa decizia privind acordul cu Iranul mâine de la Casa Albă”, a precizat Trump luni pe Twitter.

Trump va decide dacă reintroduce sancţiunile pentru sectoarele de energie şi bancare ale Iranului, care au fost ridicate ca parte a acordului din 2015 cu regimul de la Teheran.

Este aşteptat ca Trump să decidă să reintroducă sancţiunile, astfel SUA ieşind din acord. Înţelegerea a fost numită de preşedinte ca fiind „un dezastru”, „cea mai slabă din istorie” și una „nebunească”.

Un diplomat european a declarat că este destul de clar că administraţia Trump se va retrage din acord şi a descris şansele ca acordul să continue intact ca fiind „foarte mici”.

„Este destul de evident că, dacă nu se schimbă ceva în următoarele zile, cred că preşedintele va reintroduce sancţiunile. Iar acest lucru are consecinţe variate pe care cred că nu le înţelegem încă”, a declarat diplomatul pentru CNN.

Posibilele consecințe ale ruperii acordului cu Iranul

Președintele Franței, despre decizia lui Trump privind Iranul: „Ar putea fi război”

Consecinţele părăsirii acordului nu sunt clare încă, dar unii analişti au avertizat că ar transmite un mesaj altor naţiuni, mai ales Coreei de Nord, că SUA nu este un partener de discuţie serios.

Alţi analişti au vorbit despre posibilitatea ca în Orientul Mijlociu să înceapă o cursă a înarmării, dacă şi Iranul va decide să părăsească acordul şi îşi va reîncepe programul nuclear.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a descoperit în repetate rânduri că Iranul îşi respectă angajamentele din acord, iar Europa, Rusia şi China şi-au arătat susţinerea faţă de acord.

Cu toate acestea, Trump s-a arătat nemulţumit că acordul nu face referire şi la programul de rachete balistice al Iranului şi la activităţile sale din regiune precum şi de faptul că unele părţi ale înţelegerii expiră după câţiva ani.

Ce presupune acordul cu Iranul

Prin acest acord, Iranul declară solemn că nu caută să se doteze cu bomba atomică şi acceptă să-şi limiteze programul nuclear cu scopul de a prezenta lumii garanţia că activităţile sale nucleare nu au scopuri militare.

Acordul Iranului cu cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite - SUA, Marea Britanie, Franța, China și Rusia, plus Germania prevedea că Iranul să își micșoreze rezervele de uraniu, care este utilizat în fabricarea armelor nucleare, timp de 15 ani, precum și numărul de centrale de centrifugare utilizate pentru îmbogățirea uraniului, timp de 10 ani.

De asemenea, Iranul a fost de acord cu modificarea unei alte centrale, astfel încât să nu mai poată produce plutoniu, utilizat în fabricarea bombelor. În schimb, sancțiunile economice care au afectat grav Iranul din punct de vedere financiar au fost ridicate.

Ce spune Iranul

Președintele Rohani a declarat în fața mai multor directori din domeniul exploatării gazelor și petrolului că dacă Donald Trump va decide reimpunerea sancțiunilor, Iranul se va confrunta cu „probleme timp de două sau trei luni”, dar că va reuși să treacă peste ele. Rouhani a afirmat că „fundația politicilor noastre stă în a avea relații constructive cu restul lumii”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri