Bărbatul care a trăit 7 decenii într-un cilindru metalic a murit la 78 de ani. Povestea lui Paul și cum a ajuns în „plămânul de fier”

Data actualizării: Data publicării:
barbat in varsta intr-o capsula metalica
Paul Alexander, cunoscut sub numele de „Polio Paul”, care a trăit aproape toată viața într-un „plămân de fier”, a murit la 78 de ani FOTO: captură video YouTube/ Mitch Summers

Un supraviețuitor al poliomielitei, care a trăit într-un „plămân de fier” timp de 70 de ani, a murit la vârsta de 78 de ani. Paul Alexander, cunoscut sub numele de „Polio Paul”, a contractat boala virală în vara anului 1952, când avea șase ani și a rămas paralizat de la gât în jos.

A fost dus de urgență la un spital din Texas și s-a trezit în interiorul unui cilindru metalic în care și-a petrecut toată viața.

„Paul Alexander, „omul din plămânul de fier”, a murit ieri (luni, 11 martie - n.n.)”, a scris Christopher Ulmer pe pagina dedicată lui Paul de pe platforma de strângere de fonduri GoFundMe, potrivit Sky News.

„După ce a supraviețuit poliomielitei în copilărie, a trăit peste 70 de ani într-un plămân de fier. În acest timp, Paul a mers la facultate, a devenit avocat și autor publicat. Povestea lui a făcut înconjurul lumii, motivând oameni din întreaga lume. Paul a fost un model incredibil care va continua să fie amintit”, a mai spus acesta.

Christopher Ulmer, fondatorul unei organizații de susținere a persoanelor cu dizabilități și youtuber, l-a întâlnit pe Alexander în 2022, când i-a luat un interviu.

Fratele lui Paul Alexander, Philip, a transmis că este recunoscător „tuturor celor care au făcut donații pentru fratele meu”. „I-au permis să-și trăiască ultimii ani fără stres. Aceste fonduri vor fi folosite pentru plata înmormântării”, a mai spus Philip.

Paul Alexander putea să-și părăsească plămânul de fier pentru câteva ore și era capabil să folosească un bețișor de plastic pentru a atinge tastatura și a putea comunica cu oamenii.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Starea lui s-a deteriorat în ultimii ani, dezvoltând o infecție respiratorie persistentă și dureri la picioare de fiecare dată când făcea o mișcare.

Într-un interviu acordat pentru The Guardian din aprilie 2020, Paul Alexander a vorbit despre temerile sale din timpul pandemiei de COVID.

Este exact așa cum a fost pentru mine”, a spus el, făcând o paralelă între focarul de poliomielita din SUA din anii 1950 și COVID-19. „Mă sperie”, a mai mărturisit el.

A mai povestit despre reacțiile pe care le aveau oamenii atunci când îl vedeau: „Nu vă puteți imagina câți oameni au intrat în biroul meu de avocatură, m-au văzut în plămânul de fier și au întrebat: „Ce este asta?”, iar eu trebuia să le explic că este un plămân din fier și respiră pentru mine”.

În martie 2023, Guinness World Records l-a declarat cel mai longeviv pacient din istorie care a trăiește într-un „plămân de fier”.

Paul Alexander s-a născut pe 30 ianuarie 1946, în Dallas, Texas, acolo unde a trăit toată viața. În 1952, când SUA a traversat cea mai gravă epidemie de poliomielită din istorie, cu aproape 58.000 de cazuri, în principal copii, Paul a contractat boala. Poliomielita atacă neuronii motori din măduva spinării, perturbând comunicarea între sistemul nervos central și mușchi, astfel că pacienții nu mai pot respira singuri.

După ce a fost diagnosticat, Paul a suferit o traheotomie și a fost plasat într-un ventilator de fier („plămânul din fier”) pentru a putea supraviețui.

Acest dispozitiv a fost inventat în 1928 și a fost utilizat până în anii 1960. În această perioadă au apărut alte dispozitive mai moderne și mai ușor de utilizat, însă Paul a continuat să utilizeze „plămânul din fier” cu care se obișnuise.

Paul Alexander învățase să respire pentru scurte perioade și în afara ventilatorului.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri