Calvarul prin care au trecut două surori, înainte să fugă din Arabia Saudită

Data publicării:
surori arabia saudita

Wafa şi Maha al-Subaie, două surori care au fugit din Arabia Saudită şi au ajuns în Georgia susţin că au fost tratate ca sclave în regat, scrie BBC, citat de News.ro. 

„Trebuie să ne acoperim faţa, trebuie să gătim... ca sclavele. Nu ne dorim acest lucru, ne dorim o viaţă reală, o viaţă a noastră”, a declarat Wafa, în vârstă de 25 de ani, care a fugit alături de sora sa Maha, în vârstă de 28 de ani.

Ele se află acum în Georgia sub protecţia statului, într-un adăpost. Cele două femei au cerut ajutor comunităţii internaţionale pe Twitter, de pe contul „GeorgiaSisters”.

Cele două surori au făcut apel la ONU pentru a le trimite în altă ţară, mai sigură. Ele au călătorit în Georgia pentru că saudiţii nu au nevoie de viză pentru a intra în ţară.

„Avem nevoie de susţinerea voastră, ne dorim protecţie, ne dorim o ţară care ne va primi şi ne va proteja drepturile”, a afirmat Wafa.

Cele două surori au ajuns la departamentul privind migraţia din Georgia joi seara alături de autorităţile pentru imigraţie. Într-un interviu acordat presei locale ele au informat că nu se simt în siguranţă în Georgia pentru că le va fi uşor rudelor să le găsească.

„Georgia este o ţară mică şi oricine din familia noastră poate veni şi ne poate găsi”, a afirmat Wafa.

După ce a fost întrebată de ce se simt ameninţate în Arabia Saudită, ea a răspuns: „Pentru că suntem femei. Familia noastră ne ameninţă în fiecare zi în ţara noastră” iar sora sa Maha a declarat că are dovezi în acest sens.

Acesta este cel mai recent caz al unor femei care părăsesc regatul ultra-conservator, acolo femeile având nevoie de permisiunea bărbaţilor dacă doresc să lucreze sau să călătorească.

În ianuarie 2019, adolescenta de 18 ani Rahaf Mohammed al-Qanun a fugit în Thailanda şi s-a baricadat într-un hotel făcând apel pe Twitter la comunitatea internaţională să nu o trimită înapoi în Arabia Saudită. Ea a primit ulterior azil în Canada.

„În Arabia Saudită bărbaţii controlează vieţile femeilor de la naştere până la moarte, prin sistemul de pază al bărbaţilor”, a declarat Sarah Leah, directoarea Humans Rights Watch pentru Orientul Mijlociu.

„Autorităţile din Georgia au informat că vor respecta dreptul femeilor la azil ceea ce reprezintă un răspuns potrivit şi binevenit. Acum ar trebui să ne concentrăm pe oprirea discriminării sistematice a femeilor în Arabia Saudită şi să oferim ajutor puternic şi eficient femeilor saudite abuzate”, a adăugat ea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri