Ce este tratatul „Cer deschis” din care SUA se retrage. Criză în NATO

Data publicării:
avioane nato
Foto: Guliver/Gettyimages

Președintele Donald Trump a confirmat, joi, că SUA se vor retrage din Acordul „Cer deschis” și a declarat că acțiunile Rusiei sunt cele care l-au obligat să ia această decizie. În urma acestei decizii, Ambasadorii NATO vor avea o întâlnire de urgență.

Donald Trump a decis să retragă Statele Unite dintr-un alt acord major din domeniul militar pe care americanii îl aveau cu Rusia, tratatul cunoscut sub numele de „Cer deschis”. Retragerea Statelor Unite din Acordul „Cer deschis” a fost criticat de ruși, care susțin că va fi afectată stabilitatea strategică şi interesele aliaţilor europeni ai Washingtonului.

Ce reprezintă tratatul „Cer deschis”

Tratatul „Cer deschis” permite survolul reciproc între Rusia și țările semnatare al teritoriilor respective de către aeronave de observaţie neînarmate. Eectuarea curselor aeriene de supraveghere ar avea ca scop promovarea încrederii la nivel internaţional.

Președintele Trump va informa vineri Rusia că Statele Unite se retrag din Acordul „Cer deschis”, negociat în urmă cu aproape 30 de ani și care avea ca scop întărirea încrederii reciproce. În virtutea acestui acord, cele două țări își trimiteau reciproc misiuni de monitorizare aeriană, una pe teritoriul celeilalte, pentru a se asigura că nu pregătesc acțiuni militare. 

Statele membre NATO sunt și ele semnatare ale Acordului Cer deschis.  Teoretic, celelalte state membre mențin acordul, după retragerea SUA, dar este foarte probabil ca odată cu ieșirea Washingtonului, Rusia să le interzică și lor zborurile. Aliații se folosesc de aceste zboruri pentru a monitoriza mișcările de trupe ale rușilor la granițele lor, acordul fiind deosebit de important pentru țările baltice. 

Ambasadorii NATO vor avea vineri o întâlnire de urgență. Reuniunea Consiliului NATO va analiza consecințele anunțului făcut de Washington, cu atât mai mult cu cât Moscova a anunțat că aliații vor resimți în primul rând consecințele retragerii americane. 

Ce țări fac parte din tratatul „Cer deschis”

Acordul „Cer deschis” a fost negociat de președintele George H.W. Bush și secretarul său de stat, James Baker, în 1992, după prăbușirea Uniunii Sovietice.

De atunci, acordul a fost semnat de 35 de țări (inclusiv România): Belarus, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Danemarca (inclusiv Groenlanda), Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite, Suedia, Turcia, Ucraina şi Ungaria, şi a intrat în vigoare în 2002.

Este al treilea acord major în domeniul controlului de armament din care SUA se retrag în mandatul lui Donald Trump. Acum doi ani, Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear cu Iranul, iar anul trecut din Ttaratul pentru forțele nucleare intermediare. 

De ce a luat Donald Trump această decizie

Potrivit NYT, decizia lui Trump ar putea fi interpretată ca un pas premergător pentru retragerea din singurul tratat major de armament pe care Statele Unite îl mai au cu Rusia: Noul START, ce limitează SUA și Rusia la desfășurarea a maximum 1.550 de rachete nucleare fiecare. Tratatul va expira la câteva săptămâni după învestirea noului mandat prezidențial american, în ianuarie 2021.

Oficialii americani s-au plâns de multe ori că Moscova încalcă Acordul „Cer deschis” și că rușii nu permit zboruri deasupra unui oraș unde Rusia este suspectată că ar depozita arme nucleare ce ar putea viza Europa. De asemenea, Rusia nu permite zborurile de control atunci când desfășoară exerciții militare majore. 

Pe de altă parte, în rapoarte secrete, Pentagonul și agențiile americane de spionaj au ajuns la concluzia că rușii se folosesc de survolurile peste teritoriul Statelor Unite pentru a inventaria infrastructura americană critică, ce ar putea fi lovită de atacuri cibernetice. 

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri