Ce gândește Dmitri Medvedev la cinci ani de la războiul Rusiei cu Georgia

Data publicării:
medvedev cu kalasnikov - mfax

FOTO: MEDIAFAX

Sunt foarte optimist. Sunt convins că totul va fi bine. Popoarele noastre nu sunt inamici”, a declarat Dmitri Medvedev într-un interviu acordat serviciului internațional al postului de televiziune Russia Today. „Desigur, conflictul nu a ajutat, dar nu a fost generat de neînțelegeri adânci. A fost greșeala criminală a anumitor lideri. Astăzi, situația e un pic diferită. Noua conducere a țării este rezultatul reformelor politice și constituționale și are o atitudine mai pragmatică. Salutăm aceasta”, a declarat Medvedev, citat de RIA Novosti.

Rusia și Georgia au rupt relațiile diplomatice în 2008, după ce, în urma conflictului militar, Moscova a recunoscut independența republicilor separatiste Osetia de Sud și Abhazia.

O coaliție a opoziției condusă de actualul premier Bidzina Ivanișvili a câștigat, în octombrie 2012, alegerile parlamentare, îndepărtând de la putere formațiunea președintelui Mihail Saakașvili, care conducea Georgia din 2003, de la Revoluția Trandafirilor.

Potrivit unei legi votate încă din 2010, cea mai mare parte a prerogativelor prezidențiale vor fi transferate premierului, la încheierea celui de-al doilea mandat al președintelui Mihail Saakașvili, în toamna acestui an.

Noul guvern al Georgiei are printre priorități normalizarea relațiilor cu Rusia.

„Sunt sigur că nu vom merge înapoi, iar când vor pleca Saakașvili și alți câțiva care au participat la această decizie criminală (de a lansa ofensiva pentru recucerirea teritoriului separatist Osetia de Sud, ceea ce a provocat intervenția miliară a Rusiei în Georgia în august 2008 – n.r.), vom întoarce pagina și vom închide acest capitol trist din relațiile noastre”, a mai spus premierul Dmitri Medvedev.

În momentul războiului cu Georgia, Medvedev avea doar trei luni de când își începuse mandatul la Kremlin, luându-i locul lui Vladimir Putin, cu care a făcut o rocadă a funcțiilor, rocadă ce funcționează și în prezent, când la Kremlin a revenit Vladimir Putin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri