Ce spun specialiștii în aviație despre prăbușirea misterioasă a Boeingului indonezian cu 62 de oameni la bord

Data actualizării: Data publicării:
resturi avion prabusit indonezia
Foto: Twitter / Mewaz

Mister în privința prăbușirii unui avion cu 62 de oameni la bord în Indonezia. Aparatul a căzut în mare când nici nu apucase să ajungă la altitudinea de croazieră. Autoritățile de la Jakarta au trimis mai multe nave în zona în care existau indicii că se găsesc resturile aparatului. Din nefericire, până la această oră, nu există speranța unor supraviețuitori printre cei 62 de oameni aflați la bord.

Avionul Boeing 737-500 cu 62 de oameni la bord trebuia să decoleze din Jakarta la ora locala 13:40, dar a plecat cu 26 de minute întârziere. Aparatul a dispărut de pe radare la 4 minute după ridicarea de la sol, fără să lanseze mesaj de ajutor.

Cezar Osiceanu, pilot: Înseamnă că au avut un incident major, o problemă majoră în cabină, care trebuie rezolvat cu celeritate, deși procedura spune că unul dintre cei doi piloți anunță organele de control, lansând primul mesaj de ajutor.

Autoritățile indoneziene spun că avionul a căzut aproximativ trei mii de metri într-un singur minut, înainte de dispariția de pe radare.

Sorin Stoicescu, expert în aviație: O cădere bruscă de 3.000 de metri nu poate fi justificată decât de o eventuală coliziune, chiar un atac de la sol cu rachetă sau proiectil, însă nu se știe, discutăm într-un câmp mai mult probabilistic, aeronava din ce motiv s-a prăbușit, cert e că s-a prăbușit în Marea Java, a fost descoperită rapid pentru că în același timp sistemul de căutare salvare din Indonezia a funcționat foarte bine, iar nava respectivă a reușit ca să intercepteze transmițătorul de urgență atașat registratorului de parametri, una din cutiile negre ale avionului.

Cezar Osiceanu, pilot: Ca să ne putem închipui, e ca și cum ne-am da într-un montaigne-russe, e o cădere extrem de accentuată, nu poate fi provocată de o manevră intenționată a echipajului.

Sorin Stoicescu, expert în aviație: A avut 5-6 minute de zbor, era în curs de a lua înălțimea de croazieră, ajunsese abia la 3.000 de metri, căderea a fost foarte bruscă. Problema nu poate fi legată de întârziere sau de o defecțiune produsă în timpul zborului. Avionul are aripi, în manual sunt prevăzute toate situațiile în care o anumită componentă nu funcționează, piloții le exersează și sunt pregătiți să le facă față, Este inexplicabilă căderea atât de bruscă a aeronavei. Aeronava, chiar dacă i se opresc ambele motoare, planează, are aripi, iar echipajul e pregătit să folosească geometria aripilor pentru a menține aeronava pe linia de plutire.

Au fost descoperite resturi şi fragmente de corpuri

Resturi şi fragmente de corpuri au fost găsite în zona unde a dispărut, în largul Indoneziei, un Boeing 737-500 al companiei Sriwijaya Air cu 62 de persoane la bord, a indicat poliţia duminică, scrie AFP, citată de Agerpres.

„În această dimineaţă am primit doi saci, unul cu obiecte aparţinând pasagerilor şi celălalt cu fragmente de corpuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Yusri Yunus, pentru canalul Metro TV. Poliţia "lucrează la identificare", a precizat el.

Numeroase vase de salvare, ale armatei, dar şi elicoptere şi scafandri au fost desfăşuraţi duminică dimineaţă după ce locul accidentului a fost stabilit în cursul nopţii.

Resturile au fost aduse în portul principal din Jakarta unde a fost stabilit un punct de prim-ajutor.

Directorul executiv al companiei aeriene, Jefferson Irwin Jauwena, a precizat că starea tehnică a avionului era bună. Aeronava Boeing 737-500 era în funcţiune de 27 de ani.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri