Ceasul Apocalipsei, dat înainte cu o secundă. Omenirea este mai aproape decât oricând de o catastrofă globală

Data publicării:
Ceasul apocalipsei
Ceasul Apocalipsei a fost setat la 89 de secunde de miezul nopții. Foto: Profimedia

Un grup de oameni de știință internaționali au mutat simbolicul „Ceas al Apocalipsei” mai aproape de miezul nopții decât oricând, invocând amenințările nucleare rusești pe fondul invaziei Ucrainei , tensiunile din alte puncte fierbinți ale lumii, aplicabilitatea militară a inteligenței artificiale și criza climatică ca factori care stau la baza riscurilor unei catastrofe globale.

Buletinul Oamenilor de Știință din Domeniul Atomic a stabilit ceasul la 89 de secunde înainte de miezul nopții – punctul teoretic al anihilării. Este cu o secundă mai aproape decât a fost stabilit anul trecut. Organizația non-profit din Chicago a creat ceasul în 1947, în timpul tensiunilor din Războiul Rece, care au urmat celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru a avertiza publicul despre cât de aproape era omenirea de distrugere.

„Factorii care au modelat decizia din acest an – riscul nuclear, schimbările climatice, potențiala utilizare greșită a progreselor din știința biologică și o varietate de alte tehnologii emergente, cum ar fi inteligența artificială – nu erau noi în 2024. Dar am observat progrese insuficiente în abordarea provocărilor cheie și, în multe cazuri, acest lucru duce la efecte din ce în ce mai negative și îngrijorătoare”, a declarat Daniel Holz, președintele consiliului de știință și securitate al Buletinului, citat de The Guardian.

„Setarea ceasului de apocalipsa la 89 de secunde până la miezul nopții este un avertisment pentru toți liderii lumii”, a adăugat Holz.

Invazia Ucrainei de către Rusia din 2022 a declanșat cel mai sângeros conflict din Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Războiul din Ucraina continuă să fie o sursă mare de risc nuclear. Acest conflict ar putea escalada pentru a include arme nucleare în orice moment, din cauza unei decizii pripite sau prin accident ori calcul greșit”, a spus Holz.

Președintele rus, Vladimir Putin, a coborât în ​​noiembrie pragul pentru o lovitură nucleară ca răspuns la o gamă mai largă de atacuri convenționale , o mișcare pe care Kremlinul a descris-o drept un semnal către Vest, pe fondul unui război în care Ucraina a primit arme furnizate de Statele Unite și aliații săi. Doctrina actualizată a Rusiei a stabilit un cadru pentru condițiile în care Putin ar putea ordona o lovitură nucleară.

Rusia a declarat în octombrie că nu va discuta despre semnarea unui nou tratat cu Statele Unite, care să înlocuiască Noul Tratat de Reducere a Armelor Strategice, care limitează armele nucleare strategice ale fiecărei părți, ce expiră în 2026, pentru că Moscova consideră că trebuie extins pentru a acoperi alte țări.

Orientul Mijlociu a fost o altă sursă de instabilitate, cu războiul Israel-Gaza și cu ostilități regionale mai largi care implică mai multe țări, inclusiv Iran. China cu arme nucleare a intensificat presiunea militară în apropierea Taiwanului, trimițând nave de război și avioane în apele și spațiul aerian din jurul insulei pe care Beijingul o consideră propriul teritoriu. Coreea de Nord, cu arme nucleare, continuă testele cu rachete balistice.

Editor : Ș.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine are dreptul să verifice asociația de proprietari și când se poate face un control
Digi FM
Mihai Sturzu despre Victor Ponta: „Mereu a fost...
Pro FM
De când s-a mutat la sat, Dana Nălbaru nu mai suportă agitația din București nici măcar pentru o zi: "Abia...
Film Now
John Cena a avut cancer de piele de două ori. "Îndrăgostit de soare", nu și-a protejat pielea în tinerețe...
Adevarul
Ce aliment de post nu mănâncă niciodată profesorul Vlad Ciurea. „Nu favorizează sub nicio formă activitatea...
Newsweek
Instanța ordonă creșterea pensiilor pentru pensionarii cu grupe și condiții speciale. „Nu amânați!”
Digi FM
Ce pensie are Laura Lavric, după o viață de muncă. Cântăreața de muzică populară, revoltată: „Nu se poate așa...
Digi World
O femeie a fost dependentă de solar ani la rând. Cum a ajuns să arăte pielea ei este devastator: „Dacă aș fi...
Digi Animal World
O pisică pierdută de cinci ani s-a întors la familia ei chiar de Ziua Mamei: „A fost un miracol”
Film Now
Averea lăsată în urmă de Val Kilmer pentru cei doi copii ai lui. Câți bani a luat pentru "Batman Forever" și...
UTV
Maia, fiica lui Teo Trandafir, a părăsit casa părintească. Vedeta face primele declarații