Cel puţin 76 de migranţi plecați din Liban s-au înecat în largul coastei Siriei. Printre ei erau 45 de copii

Data actualizării: Data publicării:
Barcă de intervenție pentru salvarea migranților din apă.
Cel puţin 76 de migranţi plecați din Liban s-au înecat în largul coastei Siriei. Printre ei erau 45 de copii. Foto: Profimedia

Cel puţin 76 de migranţi s-au înecat în largul coastei Siriei după ce ambarcaţiunea cu care plecaseră din Liban s-a scufundat, a anunţat vineri Ministerul sirian al Sănătăţii despre acest naufragiu, cel mai mortal din ultimii ani, în care au fost implicate bărci plecate din Liban.

Această ţară devine în tot mai mare măsură punct de plecare pentru ambarcaţiunile de migranţi ilegali de la izbucnirea în 2019 a unei grave crize economice şi financiare cauzate de decenii de administrare greşită şi corupţie, din partea unei clase conducătoare aproape neschimbate de zeci de ani, notează AFP, citată de Agerpres.

Aproximativ 150 de persoane, majoritatea libanezi şi sirieni, se aflau la bordul ambarcaţiunii care s-a scufundat joi în largul oraşului-port Tartous, în vestul Siriei.

„Numărul victimelor naufragiului a crescut la 76, în timp ce alte 20 de persoane sunt tratate la Spitalul Al-Basel (din Tartous)”, a declarat ministrul Sănătăţii, Hassan al-Ghabach, într-un comunicat.

Eforturi pentru a găsi posibili supravieţuitori ai naufragiului de joi sunt încă în desfăşurare, a adăugat ministrul libanez. „Discut cu ministrul sirian al Transporturilor un mecanism de recuperare a cadavrelor din Siria”, a spus el.

Potrivit unor informații, în ambarcațiune se aflau în jur de 45 de copii, și se pare că niciunul nu a supraviețuit, a declarat ministrul libanez al transporturilor Ali Hamiye, deși nu a putut confirma numărul exact, relatează Reuters.

Oameni care se tem că rudele lor se numără printre morții adunați la punctul de trecere a frontierei cu Siria așteaptă în continuare recuperarea cadavrelor.

Pe vas se aflau oameni care au venit din tabăra Nahr al-Bared, un adăpost pentru refugiați palestinieni, situat lângă Tripoli, a declarat Mahmoud Abu Heid, un rezident al taberei. Condițiile de viață dificile pentru palestinieni s-au înrăutățit în timpul crizei economice care a devastat Libanul în ultimii trei ani, a adăugat el.

Hamiye a spus că barca era făcută din lemn și era „foarte mică” pentru numărul de oameni de la bord, descriind astfel de situații ca pe o întâmplare aproape zilnică organizată de oameni cărora nu le pasă de siguranță.

Cipru a trimis mai multe echipaje de căutare și salvare în seara zilei de luni și marți, când, în interval de câteva ore, două nave care transportau migranți din Liban au emis semnale de primejdie; într-un vas erau 300, în celălalt 177. În ambele cazuri, toți cei aflați la bord au fost salvați, a spus Centrul Comun de Coordonare a Salvarii din Cipru.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri