China reacționează: 10 oficiali și entități din UE au fost sancționați în urma măsurilor luate de europeni

Data actualizării: Data publicării:
cei 3.000 de alesi ai parlamentului chinei voteaza in umanimitate legea reformei electorale in hong kong
Parlamentul de lșa Beijing, sesiunea celui de-al XIII-lea congres. Foto: Profimedia Images

China a anunțat că impune sancţiuni împotriva unor oficiali şi entităţi din Uniunea Europeană, ca reacţie la măsuri adoptate de Consiliul UE din cauza abuzurilor comise împotriva uigurilor în regiunea chineză Xinjiang, relatează AFP.

Este vorba inclusiv de parlamentari și cercetători. Printre aceștia numără Reinhard Butikofer, șeful delegației Parlamentului European pentru China, și cercetătorul german Adrian Zenz, ale cărui rapoarte privind tratamentul uigurilor au stârnit critici aspre la Beijing.

„Persoanele vizate şi familiile lor au interdicţii de intrare în China continentală, în Hong Kong şi în Macao. Aceste persoane, companiile şi instituţiile asociate au restricţii în derunarea de afaceri în China, a anunțat Ministerul de Externe din China, relatează AFP, citată de Mediafax.

Partea chineză îndeamnă UE să reflecteze asupra severităţii greşelii făcute şi să o remedieze. UE trebuie să înceteze să le ţină prelegeri altora în domeniul drepturilor omului şi să înceteze ingerinţele în afacerile interne ale altora. Trebuie să înceteze practica ipocrită a standardelor duble şi să nu meargă în direcţia greşită. În caz contrar, China va avea reacţii suplimentare hotărâte”, au avertizat oficialii de la Beijing.

Măsura vine după ce UE a impus sancțiuni Chinei pentru nerespectarea drepturilor omului în cazul uigurilor din Xinjiang.

În ultimii ani, sute de etnici uiguri, kazahi şi hui au depus mărturie despre cum au fost ţinuţi în lagăre de prizonieri ca parte a ceea ce observatorii spun că este o campanie a guvernului chinez de asimilare cu forţa a minorităţilor etnice.

Guvernul chinez spune că aceste lagăre, unde se estimează că au fost închise peste un milion de persoane începând din 2017, sunt „centre de educaţie vocaţională” pentru eradicarea extremismului şi terorismului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri