Chinezii fug din calea fenomenelor meteo extreme. Taifunul Doksuri face ravagii, iar taifunul Khanun se apropie amenințător

Data actualizării: Data publicării:
salvatorii chinezi în ape după inundațiile produse de taifunul Doksuri
Ploile au inundat zone mari de terenuri agricole și case din Fujian, costând echivalentul a aproape 60 de milioane de dolari în pierderi economice directe, a raportat Xinhua. Sursa foto: Profimedia Images

China se confruntă cu evenimente meteorologice extreme. Zeci de mii de oameni au fugit din casele lor, după ce taifunul Doksuri, una dintre cele mai puternice furtuni din ultimii ani, a adus ploi torenţiale în toată țara. Precipitațiile de la Beijing ar putea doborî recorduri, informează Administrația Meteorologică, transmite BBC.

Doksuri s-a năpustit în provincia de coastă de sud-est Fujian la sfârșitul săptămânii trecute, slăbind în intensitate pe măsură ce își croia drumul spre nord, dar aducând cantități uriașe de ploaie în cel puțin cinci provincii din nordul Chinei, sâmbătă.

Peste 31.000 de persoane au fost evacuate din capitala Chinei duminică seara, a informat postul de stat CCTV. Încă jumătate de milion de oameni din provincia sudică Fujian au fost forțați să evacueze din cauza inundațiilor, a informat agenția de știri de stat Xinhua.

Furtuna a ucis doi oameni, iar alți doi au fost dați dispăruți în nord-estul provinciei Liaoning, a raportat CCTV.

Se preconizează că ploile abundente vor continua până marți, crescând îngrijorările cu privire la inundațiile periculoase și alunecările de teren.

Luni, nouă districte din Beijing au fost sub alertă roșie de furtună. Cel puțin alte 95 de avertismente meteo au fost emise în toată țara.

Ploile intense au determinat închiderea temporară a mai multor căi ferate și autostrăzi din capitală, în timp ce școlile au rămas și ele închise, iar oamenilor li s-a spus să rămână în case.

Doksuri este cel mai puternic taifun care a ajuns în China și cea mai puternică furtună care a lovit Fujian de la Taifunul Saomi din 2006, potrivit CNN Weather, pe baza informațiilor preliminare. Cea mai apropiată și puternică furtună care a trecut lângă Beijing a fost Rita în 1972.

Înainte de a lovi Fujianul, a ucis cel puțin 39 de oameni în Filipine și a lovit părți din sudul Taiwanului.

Ploile au inundat zone mari de terenuri agricole și case din Fujian, costând echivalentul a aproape 60 de milioane de dolari în pierderi economice directe, a raportat Xinhua. Peste 6.333 de hectare de teren agricol din Fujian au fost avariate, iar peste 151 de hectare au suferit o recoltă totală defectuoasă, a declarat presa de stat.

Și nu există vești bune la orizont. Chiar dacă Doksuri scade în intensitate, autoritățile se pregătesc pentru Khanun, al șaselea taifun care se preconizează că va lovi China în acest an.

Meteorologii se așteaptă ca mareele de furtună să lovească zonele de coastă din Zhejiang de luni până joi, pe măsură ce taifunul Khanun se întețește în Oceanul Pacific și a fost actualizat la un taifun echivalent de Categoria 3 de către Centrul Comun de Avertizare împotriva Taifunurilor. Se estimează că se va apropia de insulele Okinawa din sudul Japoniei în următoarele două zile și va trece prin Marea Chinei de Est.

Peste 200 de zboruri interne către și dinspre insulele Naha, Miyako și Ishigaki din Okinawa au fost anulate de luni până miercuri, afectând aproape 30.000 de pasageri.

Asia, cel mai mare și cel mai populat continent din lume, ia în calcul efectele mortale ale vremii extreme, în timp ce țările trec prin valuri de căldură și ploi musonice record.

În timp ce cea mai mare parte a nord-estului Chinei este inundată de ploi, peninsula coreeană vecină suferă de valuri de căldură mortale. Cel puțin 10 persoane au murit din cauza unor afecțiuni cauzate de căldură. Și Coreea de Sud se înăbușă sub un val de căldură care a adus cele mai ridicate temperaturi ale sale până acum în acest an în anumite părți ale țării, potrivit datelor publicate duminică de Agenția Coreea de Control și Prevenire a Bolilor (KDCA).

În urmă cu doar două săptămâni, ploile torenţiale din Coreea de Sud au ucis cel puţin 41 de persoane din cauza alunecărilor de teren şi a inundaţiilor fulgerătoare, inclusiv cel puţin 13 morţi dintr-un pasaj subteran inundat care a prins vehicule în potop.

În acest weekend, un total de 1.015 persoane au suferit boli legate de căldură, pe care KDCA le definește ca insolație, epuizare termică, crampe de căldură, sincopă de căldură și edem termic.

Mai mult de un sfert dintre cei afectați de căldură aveau vârsta de 65 de ani și mai mult, în timp ce aproximativ 20% aveau vârsta cuprinsă între 50 și 59 de ani.

Mai mult de o treime din cazuri au fost raportate de la oameni care lucrează în aer liber, iar aproximativ 14% au fost raportate pe terenuri agricole, potrivit acelorași date ale agenției.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri