Cinci bărbați au fost spânzurați în Kuweit. Pentru ce au fost condamnați la moarte

Data publicării:
streag, spânzuratoare
Foto: Shutterstock

Cinci persoane au fost executate prin spânzurare joi în Kuweit, a anunțat procuratura micului stat din Golf. Unul dintre cei executați fusese condamnat la moarte pentru participarea la un atac sinucigaş asupra unei moschei în 2015, în care au murit 26 de persoane.

Ministerul Public a precizat într-un comunicat că a supravegheat „aplicarea pedepsei cu moartea în închisoarea centrală din Kuweit” împotriva a cinci persoane, dintre care majoritatea au fost condamnate pentru crimă, scrie Agerpres, preluând AFP.

Kuweitul a fost lovit la 26 iunie 2015 de cel mai grav atac din istoria sa, când un kamikaze saudit şi-a detonat centura explozivă într-o moschee şiită din capitală.

A fost primul atac revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) în această ţară majoritar sunnită. Atacul s-a soldat cu 26 de morţi şi 227 de răniţi, provocând o emoţie puternică în rândul populaţiei.

Bărbatul executat joi în legătură cu acest caz este Abdel Rahman Sabah Saud, un apatrid care a adus centura explozivă de la graniţa cu Arabia Saudită şi l-a condus pe atentatorul sinucigaş la locul atacului.

El a fost condamnat la moarte de Curtea Supremă din Kuweit în mai 2016. În primă instanţă, el a recunoscut majoritatea faptelor, dar apoi a negat totul în apel.

Sabah Saud a declarat că atacatorul sinucigaş l-a asigurat că intenţionează să distrugă moscheea fără a-i viza pe credincioşi.

Atacul din Kuweit a urmat celor două atacuri din mai 2015 asupra a două moschei şiite din estul Arabiei Saudite, care au fost, de asemenea, revendicate de Stat Islamic şi au ucis în total 25 de persoane.

Primele execuții din acest an

Printre ceilalţi bărbaţi executaţi joi se numără un kuweitian, un cetăţean egiptean şi un membru al minorităţii apatride Bidoun din Kuweit, toţi condamnaţi pentru crimă.

Un cetăţean din Sri Lanka a fost spânzurat pentru trafic de droguri.

Aceste execuţii sunt primele din Kuweit din noiembrie 2022, când şapte persoane, inclusiv două femei, au fost spânzurate pentru o serie de crime.

Anterior, autorităţile din Kuweit au spânzurat în 2017 tot şapte persoane, inclusiv un membru al familiei conducătoare şi o femeie care a dat foc la o nuntă, omorând zeci de persoane.

Kuweitul a executat zeci de persoane de la introducerea pedepsei cu moartea la mijlocul anilor 1960, iar majoritatea celor condamnaţi sunt criminali sau traficanţi de droguri.

Pedeapsa cu moartea este larg răspândită în regiune, inclusiv în Arabia Saudită, unde 74 de persoane au fost executate de la începutul anului, potrivit unui bilanţ realizat de AFP.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri