Sari la conținut

Cinci morţi în incendiul de pe Norman Atlantic. Toţi ceilalţi pasageri de pe feribot au fost salvaţi

ACTUALIZARE 15.45. Toţi pasagerii feribotului Norman Atlantic au fost evacuaţi, a anunţat luni Paza de Coastă italiană.

"Toţi pasagerii au fost evacuaţi, nouă membri ai echipajului se află încă la bord pentru a inspecta nava", a afirmat Paza de Coastă pe contul său de Twitter. 

Aproape 50 de oameni au ajuns în portul italian Bari, la bordul unui vapor cargo. Ei au fost recuperaţi dintr-o barcă de salvare cu care au fugit de pe feribotul în flăcări. De altfel, unul dintre pasagerii norocoşi a descris haosul şi lipsa de organizare de la bordul navei în flăcări.

„Bărcile de salvare nu au funcţionat. Am reuşit să folosim doar una, foarte multă lume stătea îngrămădită pe punte. Cred că echipajul nu era pregătit pentru o acţiune de salvare. Foarte mulţi oameni au căzut în apă din cauza întunericului, lucru care a făcut imposibilă recuperarea pentru că era întuneric şi mai ales mult fum. Din ce ştiu eu în barca în care am urcat erau 41 de persoane”, a povestit unul dintre pasageri.

Cei mai mulţi dintre oamenii salvaţi au coborât de pe nava cargo pe picioarele lor, dar, alţii au fost scoşi pe targă şi urcaţi în ambulanţe.

Evaluăm starea de sănătate a pasagerilor. Şeful operaţiunilor de salvare ne-a informat că ei sunt în stare bună de sănătate, dar desigur trebuie să-i consultăm pe toţi pentru a putea decide dacă au nevoie să fie spitalizaţi sau doar îngrijiţi în centrul pe care l-am înfiinţat aici”, a afirmat amiralul Giovanni de Tullio.

Pasagerii care au ajuns la noi sunt într-o stare de sănătate bună, au fost iniţial internaţi, apoi au fost transportaţi într-un loc unde să poată dormi, li se asigură asistenţă medicală. Niciuna dintre persoanele recuperate nu punea probleme serioase de sănătate, doar că unele erau înspăimântate sau au avut atacuri de panică”, a declarat medicul Elio Catano.


ACTUALIZARE 13.50. Peste 350 de oameni au fost preluaţi până acum de pe feribotul italian care a luat foc ieri în Marea Ionică, între Grecia şi Italia, iar peste o sută de pasageri aşteaptă încă să scape din infernul prin care trec de mai bine de 24 de ore.

Din păcate, cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa între timp, potrivit autorităţilor din Grecia. Pe de altă parte, unii călători susţin că majoritatea bărcilor de salvare nu funcţionau, iar echipajul feribotului nu a ştiut cum să gestioneze situaţia.  


Un avion de tip C-130 aparţinând armatei elene a sosit în noaptea de duminică spre luni la Lecce, în Italia, pentru a prelua cetăţeni greci salvaţi de pe feribotul Norman Atlantic, a anunţat Ministerul grec al Apărării, relatează AFP, preluată de Mediafax.

Avionul urma să transfere în Grecia cetăţeni salvaţi, care erau aşteptaţi să sosească la Brindisi la bordul cargobotului Spirit of Piraeus sau al unor elicoptere care participă la operaţiunea de salvare, potrivit acestei surse.

Spirit of Piraeus, care navighează sub pavilionul Singapore, era aşteptat la Brindisi luni dimineaţa, cu 49 de persoane salvate la bord, dintre care peste 20 sunt greci, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Feribot în flăcări, în largul coastelor Greciei. 200 de pasageri, între care și o româncă, au fost salvați

La Brindisi, membri ai Protecţiei Civile şi altor servicii de salvare au ridicat corturi în terminalul pentru pasageri din port, pentru a primi aceste persoane salvate.

După ce la bordul Norman Atlantic a izbucnit un incendiu, duminică dimineaţa, în timp ce feribotul efectua o legătură între Grecia şi Italia, o amplă operaţiune de salvare a fost lansată de către autorităţile maritime din Italia, Grecia şi Albania.

În total, 197 de pasageri dintre cele 478 de persoane care se aflau la bordul feribotului, majoritatea greci, au fost salvaţi de pe Norman Atlantic, o navă construită în 2009 care navighează sub pavilion italian şi care a fost închiriată de către compania greacă Anek, potrivit unui bilanţ prezentat la ora 1.00 GMT (3.00, ora României) de către Paza de Coastă italiană.

Un pasager grec a murit după ce a alunecat sau s-a refugiat în partea de jos unei rampe de amaraj. Mai multe persoane care sufereau în principal dezhidratare şi hipotermie, inclusiv soţia acestui bărbat, au fost transportate către Brindisi cu elicopterul.

Şase elicoptere aparţinând Marinei italiene au asigurat evacuări, preluând maximum şase sau şapte persoane, pe rând, în condiţii delicate în noaptea de duminică spre luni. Însă ultimele cinci persoane au fost salvate de o navă a Pazei de Coastă, fără intervenţia elicopterelor.

Autorităţile italiene au mobilizat patru remorchere pentru a tracta Norman Atlantic până la Brindisi, după evacuarea pasagerilor şi membrilor echipajului, însă luau în calcul şi o remorcare către Albania, aflată mai aproape, în caz de nevoie.

Incendiul s-a declanşat pe feribot în amplasamentul rezervat vehiculelor, în condiţii de furtună, în timp ce vaporul asigura o legătură între Patras, situat în sud-vestul Greciei, şi Ancona, în estul Italiei.

Numeroase nave aparţinând marinelor italiană, elenă şi albaneză, elicoptere greceşti şi italieneşti şi nave comerciale care navigau în zonă participau la operaţiunile de salvare de aproximativ 24 de ore.