Cine a fost Shimon Peres

Data actualizării: Data publicării:
Flickr_-_Government_Press_Office_(GPO)_-_THE_NOBEL_PEACE_PRIZE_LAUREATES_FOR_1994_IN_OSLO.
Yasser Arafat, Shimon Peres și Yitzak Rabin

Fostul preşedinte israelian şi laureat al Nobelului pentru Pace Shimon Peres a decedat în noaptea de marţi spre miercuri la vârsta de 93 de ani, în urma unui accident vascular cerebral.

Flickr_-_Government_Press_Office_(GPO)_-_THE_NOBEL_PEACE_PRIZE_LAUREATES_FOR_1994_IN_OSLO.
Yasser Arafat, Shimon Peres și Yitzak Rabin. Foto: Wikipedia

Shimon Peres a fost ultimul om politic încă în viață provenit din generația părinților fondatori ai statului Israel.

El s-a născut în Polonia, la 2 august 1923, într-o familie în care se vorbea ebraică, idiş şi rusă.

Tatăl său era un comerciant bogat iar mama sa era vânzătoare la librărie. Shimon Peres se stabileşte alături de familie la Tel Aviv, pe atunci în Palestina controlată de britanici. Asta îl salvează de la moarte, mai ales că rudele rămase în Polonia sunt exterminate de nazişti în Holocaust.

Odată cu declararea independenţei Israelului, în 1948, Shimon Peres primeşte sarcina de a găsi echipament militar din străinătate pentru noua armată israeliană. Mai târziu a organizat programul nuclear al Israelului şi este considerat părintele bombei atomice israeliene.

Ministru în numeroase guverne, Shimon Peres a fost premier timp de două mandate și președinte al Israelului între 2007 și 2014.

A obținut premiul Nobel pentru Pace în 1994 pentru rolul său în negocierile pentru acordurilor pentru pace de la Oslo cu Palestina, cu un an înainte, un premiu pe care l-a împărțit cu premierul Yitzak Rabin și liderul palestinian Yasser Arafat.

Shimon Peres a rămas deosebit de activ prin intermediul Centrului Peres pentru pace, care promovează coexistența între evrei și arabi. Shimon Peres a mai avut în ianuarie două episoade cardiace în interval de zece zile și a fost spitalizat de două ori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri