Criza refugiaților | Cel mai solid zid UE: vizele

Data publicării:
Refugiati imigranti Idomeni granita Grecia cu Macedonia Digi24 august 2015 2

Există aeroporturi şi avioane şi în Etiopia, şi în Siria, chiar şi în Eritreea! Iar un zbor spre Occident costă de vreo zece ori mai puţin decât drumul cu barca improvizată şi camionul frigorific! Totuşi, refugiaţii nu vin cu avionul în Europa. Nu vin pentru că nu pot! Le trebuie vize! Iar acesta este zidul invizibil pe care l-a pus în faţa lor lumea civilizată. E zidul care îi pune pe drumul deznădejdii şi, uneori, al morţii!

Profesorul Hans Rosling explică într-un material video unde se află astăzi refugiaţii sirieni:

Înainte de debutul acestui conflict tragic, în Siria trăiau 20 de milioane de oameni. Astăzi, peste jumătate din acea populaţie, 12 milioane de persoane, şi-au părăsit casele. Opt milioane au fugit în alte regiuni din Siria. Li se spune persoane strămutate în interiorul ţării.

Patru milioane trăiesc ca refugiaţi în statele vecine. Cei mai mulţi se află în Turcia, Liban şi Iordania.

Câţi au ajuns în Uniunea Europeană? Doar un sfert de milion. 250.000 de refugiaţi sirieni au cerut azil în state ale Uniunii Europene. Adică mai puţin de 2% din totalul refugiaţilor interni şi externi din Siria.

În Siria, tragicul conflict se intensifică. Daesh, aşa-numitul Stat Islamic, a preluat recent controlul încă unui oraş. Aşa că numărul refugiaţilor va creşte.

Refugiaţilor sirieni nu li se permite să solicite azil la ambasadele statelor UE din această regiune. Dar, dacă găsesc o cale de a călători spre o ţară UE, atunci pe teritoriul acelei ţări au voie să ceară azil. Şi îl vor primi, pentru că situaţia este tragică în Siria. Dar, pentru a ajunge acolo, ei trebuie să intre ilegal pe teritoriul UE prin călătorii scumpe şi periculoase.

În prezent Uniunea Europeană discută despre un sistem de cote. Acest lucru le va permite refugiaţilor de orice origine, care trăiesc în afara Europei, să aplice pentru azil înainte de a veni. Acest lucru le va garanta călătorii sigure. Dar sistemul de cote vizează doar 20.000 de refugiaţi. Aşadar, chiar dacă se aplică doar refugiaţilor sirieni, va acoperi doar 0,2% dintre ei. Adică unul din 500. Astăzi, Uniunea Europeană face tot ce poate pentru a-i opri pe 99% dintre refugiaţii sirieni să facă o cerere pentru azil la care au dreptul legal în statele Uniunii Europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri