Datele personale a 50 de milioane de turci, făcute publice prin intermediul unor servere românești

Data publicării:
tastatura calculator internet posibil hacker-2

 

Dacă informațiile se vor confirma, aceasta ar fi una dintre cele mai mari scurgeri de date personale - susțin experții -, care ar expune efectiv două treimi din populația Turciei riscului de fraudă și furt de identitate.

Agenția de presă americană Associated Press, preluată de The Telegraph, a relatat că verificările pe care le-a efectuat au confirmat parțial informația.

Datele personale respective, printre care numărul de identitate național, data nașterii, adresa și numele părinților, au fost postate online pe un fișier descărcabil cu o capacitate de 6.6 GB.

Printre respectivele date figurează cele ale președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care se pare că a fost una dintre țintele acestei scurgeri de informații.

Sub titlul „Lecții pentru Turcia”, hackerii au scris: „Faceți ceva cu Erdogan. El vă face praf țara”.

De asemenea, sunt dezvăluite datele personale ale premierului turc Ahmet Davutoglu și ale lui Abdullah Gul, predecesorul lui Erdogan în postul de președinte al Turciei.

Un mesaj special este adresat lui Donald Trump, candidat republican în cursa pentru președinția SUA, în termeni care sugerează că hackerii sunt cetățeni ai SUA.

„Nu trebuie să îl alegem pe Trump, tipul ăla pare că știe chiar mai puține decât Erdogan despre cum se conduce o țară”, se arată în partea finală a postării, sub titlul „Lecții pentru SUA”.

Site-ul pare să fi fost găzduit de un grup islandez specializat în divulgarea de informații scurse, folosind servere din România, potrivit Associated Press, citată de The Telegraph.

Contactat de publicația israeliană Haaretz, Ministerul de Externe turc nu a prezentat până acum o reacție oficială.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri