De ce se scumpește sucul de portocale

Data publicării:
suc portocale detox pahar

Prețul sucului de portocale pe piața futures a crescut cu peste 20% în această lună, pe măsură ce consumatorii se reorientează spre produse sănătoase în timpul pandemiei de coronavirus, relatează BCC.

Cererea a crescut dar oferta este mai scăzută, deoarece producătorii au dificultăți cu transportul mărfurilor din cauza restricțiilor impuse de țări pentru a stopa răspândirea Covid-19.

Acest lucru a determinat o creștere a așa-numitului preț futures al sucului de portocale. Contractele futures sunt tranzacţii încheiate pentru a cumpăra sau a vinde mărfuri, acțiuni sau monede în viitor, la un preț convenit în prezent.

Contractele futures cu suc de portocale sunt cel mai performant activ pe piața futures de până acum, anul acesta.

„Focarele de Covid-19 lovesc atât oferta, cât și cererea de suc de portocale. Proprietățile care stimulează imunitatea sunt atracția din partea cererii, în timp ce pur și simplu nu există suficiente mijloace de transport pentru a aduce produsul pe piețe”, spune Stephen Innes, reprezentant al companiei de brokeraj AxiCorp.

Pe lângă problemele legate de transport, producătorii se confruntă și cu lipsa de mână de lucru, din cauza măsurilor luate pentru a preveni răspândirea coronavirusului, precum disanțarea socială.

În aceste condiții, prețul futures al sucului de portocale a înregistrat cea mai mare creștere lunară din octombrie 2015, într-o perioadă în care piețele bursiere globale sunt în scădere. În Londra, de exemplu, indicele FTSE 100 a scăzut cu peste 13% în ultima lună, în timp ce pe Wall Street indicele Dow Jones a scăzut cu peste 16%.

Va însemna asta o creștere a prețului sucului de portocale și pentru consumatori

„Efectul va fi rapid, pe măsură ce producătorii de suc de portocale vor vinde mai scump supermarketurilor”, spune Stephen Innes.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri