Despăgubirea uriașă pe care o primește bărbatul care a stat nevinovat timp de 44 de ani la închisoare. El își dorește doar o casă

Data actualizării: Data publicării:
inchisoare
Un bărbat care a stat 44 de ani la închisoare pentru o faptă pe care nu a comis-o urmează să primească 25 de milioane de dolari despăgubire FOTO: Shutterstock

Un bărbat care a stat 44 de ani la închisoare pentru o faptă pe care nu a comis-o urmează să primească 25 de milioane de dolari despăgubire, aceasta fiind a doua cea mai mare sumă din istorie acordată pentru o condamnare injustă, potrivit Duke Law School’s Wrongful Conviction Clinic, citată de CNN.

Ronnie Long, care este de culoare, a fost acuzat că a violat o femeie albă, în vârstă de 54 de ani, fiind condamnat în 1976 la închisoare pe viață pentru viol și intrare prin efracție de un juriu format exclusiv din persoane albe. Compensația uriașă a fost stabilită în urma unui proces civil pe care Long l-a intentat autorităților din orașul Concord și statul Carolina de Nord. Procesul s-a încheiat cu un acord între părți.

Condamnarea lui Long a fost anulată în 2020, după ce s-a descoperit că la data procesului poliția a ascuns probe care îl exonerau pe Long. Aceste probe au inclus mostre de spermă și amprente de la locul faptei care nu se potriveau cu ale lui Long. S-a stabilit că dovezile au fost ascunde în mod deliberat de forțele de ordine.

Ronnie Long
Ronnie Long și soția FOTO: Ronnie Long

„Orașul Concord recunoaște și acceptă responsabilitatea pentru erorile și abaterile intenționate comise de foști angajați ai orașului, care au dus la condamnarea și încarcerarea nedreaptă a lui Long”, a transmis administrația orașului într-un comunicat în care anunță și acordul încheiat pentru plata celor 25 de milioane de dolari.

Long a executat pe nedrept 44 de ani, 3 luni și 17 zile de închisoare.

„Nicio sumă de bani nu-l va despăgubi vreodată pe Ronnie Long pentru cei 44 de ani petrecuți în închisoare și indiferența numeroșilor aleși care au luptat ca să-l țină în închisoare, în ciuda dovezilor copleșitoare ale nevinovăției sale”, a spus într-un comunicat avocatul Jamie Lau, de la Duke Law School’s Wrongful Conviction Clinic.

În timp ce era în închisoare, părinții lui au murit. A ratat zilele de naștere, absolviri, înmormântări și alte evenimente importante care marchează viața unei persoane. Toate acestea nu le poate primi niciodată înapoi”, a mai spus avocatul.

Potrivit acordului, Long va primi 22 de milioane de dolari de la orașul Concord și 3 milioane de dolari de la Biroul de Investigații de Stat din Carolina de Nord.

După ce Long a fost eliberat din închisoare, pe 27 august 2020, a aflat că va primi o compensație de 750.000 de dolari, adică 50.000 de dolari pentru fiecare an de detenție nedreaptă, potrivit legii din Carolina de Nord. În 2021, Long a spus că intenționează să lupte împotriva acestei legi.

„Suma este complet inadecvată pentru a-l despăgubi, după ce i s-au luat mai mult de 44 de ani de libertate”, a declarat atunci Lau.

După ce a fost eliberat, Ronnie Long a spus că spera să poată cumpăra o casă pentru el și soția lui - aceasta fiind cam singura dorință pe care o avea. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri