Dezbatere privind rasismul în lume, în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Data publicării:
Unity 2
foto GettyImages

Despăgubiri şi scuze oficiale sunt necesare pentru a repara secole de nedreptăţi rasiale, a declarat Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului al ONU, Michelle Bachelet, în cadrul unei dezbateri în Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU pe tema evenimentelor recente din Statele Unite, precum şi a rasismului din întreaga lume, relatează dpa, citată de Agerpres.

"În spatele violenţei rasiale de astăzi, al rasismului sistemic şi al discriminării poliţiei se află eşecul de a recunoaşte şi de a înfrunta moştenirea comerţului cu sclavi şi colonialismului", a spus Bachelet.

Ţările nu numai că trebuie să reformeze instituţiile de poliţie, ci trebuie totodată să abordeze şi inegalităţile rasiale care duc la servicii de sănătate precare, educaţie inadecvată, obstacole în muncă, rate mai mari de încarcerare şi restricţii la dreptul de vot, a spus ea.

"Timpul presează. Răbdarea a expirat'', a spus Bachelet.

Persoanele de culoare din Statele Unite au nevoie de ajutorul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului pentru a le proteja drepturile, a declarat fratele lui George Floyd, a cărui moarte în timpul unei operaţiuni a poliţiei din Minneapolis a declanşat numeroase proteste împotriva rasismului în SUA şi în întreaga lume.

Într-un mesaj video către Consiliul cu sediul la Geneva, Philonise Floyd a cerut organismului ONU să lanseze o anchetă oficială privind rasismul şi violenţa poliţiei împotriva persoanelor de culoare din SUA, aşa cum au propus ţările africane.

"Voi, la Naţiunile Unite, sunteţi apărătorii fraţilor şi surorilor voastre din America, şi voi aveţi puterea de a ne ajuta să obţinem dreptate pentru fratele meu George Floyd", a afirmat el.

"Vieţile negrilor nu contează în Statele Unite ale Americii", a mai spus Philonise Floyd.

"Modul în care l-aţi văzut pe fratele meu torturat şi ucis este modul în care persoanele de culoare sunt tratate de poliţie în America", a afirmat el.

Donald Trump a lansat o reformă limitată a poliţiei

În Statele Unite, care s-au retras în 2018 din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, preşedintele Donald Trump a lansat cu o zi înainte o reformă limitată a poliţiei, semnând un decret care interzice tentativele de strangulare controversate, cu excepţia cazului în care este în pericol viaţa poliţistului. Este puţin probabil ca aceste măsuri să-i satisfacă pe protestatarii americani care cer, printre altele, interdicţia totală a acestor practici.

Dezbaterea de la Geneva, solicitată de ţările africane şi care ar trebui să continue joi, a fost lansată în contextul mişcării istorice care a zguduit Statele Unite de la moartea la 25 mai a lui George Floyd, un quadragenar negru asfixiat de un poliţist alb.

Înainte de începerea dezbaterii, aproximativ douăzeci de înalţi oficiali ai Naţiunilor Unite de origine sau descendenţă africană, inclusiv şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Tedros Adhanom Ghebreyesus, au semnat, în nume propriu, o declaraţie care afirmă că "simpla condamnare a expresiilor şi a actelor de rasism nu este suficientă".

Consiliul trebuie să decidă asupra unui proiect de rezoluţie prezentat de grupul african care condamnă "practicile rasiale discriminatorii şi violente ale poliţiei împotriva africanilor şi oamenilor de origine africană şi a rasismul structural endemic al sistemului penal, în Statele Unite şi în alte părţi ale lumii''.

Andrew Bremberg, ambasadorul SUA la Naţiunile Unite la Geneva, a subliniat "transparenţa" ţării sale în lupta împotriva discriminării rasiale şi a nedreptăţii, citând reforma lansată de Donald Trump.

Trebuie să "aducem poliţia şi comunităţile la un loc, să nu le îndepărtăm", a declarat Trump marţi, dând frâu dorinţei de a restabili "legea şi ordinea". Doar un număr "foarte mic" de agenţi comit greşeli, a insistat el, în remarci care iau uneori forma unor discursuri de campanie, relatează AFP.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...