Doi alpinişti din Noua Zeelandă, tată şi fiu, au murit într-o avalanşă pe K2, al doilea vârf din lume

Data publicării:
K2-wallpaper

Ştirea a fost confirmată atât de familia celor doi, cât şi de autorităţile pakistaneze. Potrivit lui Manzoor Hussain, preşedintele Federaţiei de Alpinism din Pakistan, o serie de avalanşe survenite în ultimele zile a dus la coborârea rapidă a alpiniştilor spre refugiile de la altitudine mai joasă, însă cei doi Schmidt au ales să rămână în tabăra 3, la 7.400 m. "Cred că în acest caz ei şi-au supraestimat capacităţile", a declarat Hussain la Radio New Zealand.

Şerpaşii care au plecat în căutarea celor doi alpinişti neo-zeelandezi au descoperit material de căţărare, ceea ce reduce la zero speranţele ca aceştia să fie găsiţi în viaţă.

În ultimul timp, în sectorul pakistanez al Himalayei au avut loc mai multe accidente, între care dispariţia a trei alpinişti iranieni pe Broad Peak (8.051 m) şi asasinarea, de către un grup islamist înarmat, a zece alpinişti străini şi a ghidului lor local pe Nanga Parbat (8.126 m).

De Nanga Parbat se leagă însă şi un recent mare succes al alpinismului românesc, pe 19 iulie muntele fiind cucerit de o echipă din care au făcut parte Zsolt Torok, Teo Vlad, Marius Gane, Aurel Sălăşan şi Bruno Adamcsek. Meritul acestora este cu atât mai mare, cu cât au ales cel mai dificil traseu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri