Exclusiv Drama unei deputate și a unui fost general din Afganistan, vânați de talibani. Fiul lor, aflat în România, face un apel disperat

Data actualizării: Data publicării:
Abrooz, un tânăr din Afganistan stabilit în România,
Abrooz, un tânăr din Afganistan stabilit în România, se gândește cu groază la ce se poate întâmpla cu familia sa, care se află sub teroarea talibanilor. Foto: Digi24

O deputată afgană și un fost general în armată sunt vânați de talibani în Kabul. Oamenii stau baricadați în casă alături de rude, mașina le-a fost luată din curte, iar locuința a fost devastată. Fiul lor este în România, iar Digi24 a stat de vorba cu el și, prin intermediul lui, cu rudele care în aceste momente trăiesc momente de groază.

Mama lui Abrooz, un tânăr afgan stabilit în România: Toată familia locuiește acum într-o casă mică, deoarece casa în care stăteam a fost distrusă. Eu și copiii suntem demoralizați și cerem ajutor de la Națiunile Unite sau de la țările care se uită la ce se întâmplă în Afganistan. Să le ajute pe femeile care au lucrat pentru guvern, deoarece nu sunt în siguranță pe viitor!

Acestea sunt imaginile terorii din Afganistan. Oamenii stau baricadați în case cu bagajele făcute și așteapă o salvare din partea autorităților internaționale. Este cazul și familiei lui Abrooz, un tânăr din Afganistan care este stabilit în România, dar care se gândește cu groază la ce se poate întâmpla cu familia sa, care se află sub teroarea talibanilor.

Reeporter: Ți-e teamă pentru familia ta?

Abrooz: Da, mi-e teamă, sunt îngrijorat tare pentru că familia mea chiar vrea să plece de acolo.

Părinții lui au făcut demersuri să părăsească țara, dar din cauza funcțiilor pe care le-au deținut, sunt vânați de talibani.

Abrooz: Au vorbit cu consulatul, cu țările vecine, vor să plece acolo momentan. Mama mea a fost membru în Parlament, parlamentar, și tatăl meu a lucrat în armată. De aia îmi e frică, pentru că talibanii au zis că i-au iertat pe toți din guvern, care au fost soldați, dar eu nu cred. Pentru că am văzut imagini cu talibanii care se duc în fiecare casă, le iau mașinile, fură. Nu cred că e pace acolo.

Asta s-a întâmplat și cu familia sa. Chiar în momentul în care Abrooz a vorbit prin Skype cu mama lui, aceasta i-a dat teribila veste că talibanii le-au invadat casa.

Abrooz: Mama a zis că stau toți într-o cameră, aproape 14 persoane, și deja toți vor să plece din Afganisan, mai ales femeile care au lucrat în guvern,în parlament. Viața lor este în pericol și mama mea vrea să iasă de acolo. Au bagajele făcute și vor să plece de acolo. Mama mi-a zis că nu poate să iasă din casă și că au venit talibanii și au luat mașinile. Au fost și la sora mea. Sora este și ea membră în Parlament și merg talibanii la ei în fiecare zi! Le-au luat mașinile. Zice: nu putem ieși afară că e teroare.

Reporter: I-a luat mașîna din fața casei?

Abrooz: Da, a luat mașina, din fața casei, au intrat în casă și la sora mea...

Tânărul afgan speră ca autoritățile internaționale să intervină cât mai rapid pentru a salva viața oamenilor aflați sub teroare.

Abrooz: Afganistanul e în criză umanitară, e în pericol. America și țările NATO care au fost acolo știu cum sunt talibanii, vreau să intervină cât mai repede, să ajute oamenii. Să nu fie prea târziu, pentru că am văzut ce s-a întâmplat în Siria, în Irak...

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri