După 50 de ani de restricţii, cubanezii pot călători doar pe baza paşaportului

Data publicării:
1501cuba-43890

Reforma îi permite oricărui cubanez major să călătorească în străinătate dacă deţine un paşaport valabil. Cetăţenii republicii Cuba vor putea petrece doi ani peste hotare, fără să îşi piardă dreptul de a se întoarce. De la primele ore, cubanezii, au făcut cozi în faţa oficiilor de paşapoarte.

În 1959, când a preluat puterea Fidel Castro, condiţiile de a călători în afara ţării erau foarte stricte. Cubanezii aveau nevoie de permis de ieşire sau de invitaţie din altă ţară pentru a călători în afara graniţelor. Toate aceste formalităţi erau şi foarte costisitoare, în jur de 350 de dolari pentru o singură călătorie.

Tot pentru prima dată, cubanezii vor putea călători în afara graniţelor însoţiţi de copii. Singura condiţie este ca minorii să fie însoţiţi de o autorizaţie întocmită la notar din partea părinţilor sau a tutorilor.

Criticii acestei măsuri susţin însă că guvernul de la Havana continuă să considere călătoriile un privilegiu, nu un drept. Nu toată lumea scapă de restricţii. Sportivii de performanţă, cercetătorii sau anumiţi specialişti vor avea nevoie de aprobare specială pentru a părăsi ţara.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri