Sari la conținut

Duterte își retrage țara din tratatul privind Curtea Penală Internaţională

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a anunţat miercuri revocarea ratificării de către ţara sa a Statutului de la Roma, tratatul ce instituie Curtea Penală Internaţională (CPI).

Philippine Presidential Candidates Campaign On Labour Day

Rodrigo Duterte / FOTO: Gulliver / Getty Images

„Declar că Filipine revocă ratificarea Statutului de la Roma cu efect imediat', a declarat preşedintele Duterte într-un comunicat, în care denunţă „utilizarea CPI ca instrument politic împotriva Filipinelor”.

Curtea Penală Internaţională a declanşat luna trecută o anchetă preliminară pentru a stabili dacă în războiul împotriva drogurilor lansat de Duterte au fost comise crime împotriva umanităţii şi dacă CPI are jurisdicţie în acest caz. Curtea de la Haga a fost sesizată în acest sens anul trecut de un avocat filipinez.

Duterte, ales fără probleme în 2016, a promis să eradicheze traficul de droguri prin eliminarea fizică a zeci de mii de infractori.

După învestirea sa, aproape 4.000 de traficanţi şi de consumatori presupuşi de droguri au fost ucişi de forţele de poliţie, conform statisticilor oficiale.

Această politică provoacă îngrijorare în rândurile comunităţii internaţionale, iar apărătorii drepturilor omului afirmă că bilanţul real al celor ucişi este de trei ori mai mare decât statistica oficială.

Sursa: Agerpres

Pe aceeași temă